Alexandra Švecová - Nadácia ADELI

Alexandra Švecová

Volám sa Alexandra, mám 28 rokov a od narodenia mám DMO – spastickú kvadruparézu. Od malinka ma moji rodičia viedli k samostatnému životu – čo si nevydrieš / nezabezpečíš, to nemáš. Do svojich 10. rokov som bola na invalidnom vozíku a po byte som sa pohybovala po štvornožky. Zhruba v 10. roku života som absolvovala operáciu achiloviek na oboch nohách a vzápätí aj operáciu členkov, kde mi vkladali štepy od mojej mamy. Tieto operácie sa uskutočnili v Žiline, pod vedením vtedajšieho primára detskej ortopédie, pána doktora Popluhára. Tieto operácie ma postavili na nohy a odvtedy chodím s pomocou štvorkolesového chodítka – za čo som nesmierne vďačná, ako mojej obetavej mame, tak celej rodine a všetkým, ktorí mali na tomto podiel. Pravidelne a usilovne som rehabilitovala. Presťahovali sme sa z mestského paneláku do rodinného domu pri Košiciach. Ja som začala študovať na Obchodnej akadémií pre TP v KE. Naši mi začali pomaly prerábať prízemné podlažie na bezberierové obytné priestory (trvalo to niekoľko rokov, keďže financií nebolo nazvýš). Po maturite som sa mohla presťahovať a moja samostatnosť výrazne napredovala. Samozrejmosťou pre mňa bolo ďalej študovať na vysokej škole. Hneď po maturite som začala študovať na Hutníckej fakulte v Košiciach, kde som sa prvý krát stretla s nepochopením a s odcudzením. Je zarážajúce, že aj vzdelaní ľudia – profesori sa na ľudí s hendikepom pozerajú ako na niekoho, kto na Vysokú školu nepatrí… Vydržala som na TUKE rok, avšak s obchodnou akadémiou ísť na Hutnícku fakultu bola odvaha a tak som po roku odišla. V tom čase môj oco natrafil na letáčik s Českou súkromnou Vysokou školou Bankovní inštitút, ktorá práve v tom roku (2009) prichádza na Slovenský školský trh a mali detašované stredisko v PO. Oplatí sa investovať toľko peňazí a pôjde mi to vôbec? Nezlyhám tak ako na TUKE? Samozrejme bola to taká finančná pálka, že sama z invalidného dôchodku som nemala šancu si prvý semester zaplatiť. Rodičia ma v tomto znova podporili a zaplatili mi prvý semester s tým, že je to predsa len bližšie k tej ekonomike, ktorú som vyštudovala na strednej škole. V januári 2010 v Českej republike, kde mala škola sídlo, zaviedli zľavu na študijnom pre ZŤP študentov. Aby to nevyzeralo všetko tak dokonalo, v lete 2010 prišli povodne a mne celé prízemie zaplavilo tak, že som mala do hodiny vodu po kľučky. Trvalo asi dva roky, kým sme celé prízemie na novo uviedli do obývateľného stavu. Ja som za ten čas bývala v obývačke u našich a spala som na matraci na zemi. Celý invalidný dôchodok išiel ¾ – na školu a ¼ – som si šetrila na „nové bývanie“. Priestory na poschodí vôbec nie sú bezbariérovo prispôsobené a ja, ako už dospelý človek, v tom čase som znova bola odkázaná na pomoc mamy pri vykonávaní hygieny. Pred dvoma rokmi som úspešne ukončila inžinierske štúdium.

Momentálne mám ešte pár životných snov, jedným z nich je naučiť sa chodiť samostatne bez pomoci. Rada by som sa dostala aspoň raz do rehabilitačného centra ADELI. Veľmi veľa som počula / videla výsledky, ktoré ľudia dostávajú po tejto liečbe. Mám kamarátku, ktorá si po niekoľkých liečebných pobytoch vytrénovala rovnováhu a začala sama chodiť. Ja by som si musela na jeden takýto dvojtýždňový pobyt šetriť niekoľko rokov. Je to dosť finančne náročne a tak touto cestou by som chcela poprosiť o finančnú pomoc. Som rozhodnutá urobiť všetko, aby som sa na liečenie do ADELI centra dostala. Preto zháňam finančné prostriedky, ako sa len dá. Zo srdca ďakujem tým, ktorí sa mi rozhodnú podať pomocnú ruku na ceste k vytúženému cieľu.

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!