Dominik Dudáš - Nadácia ADELI

Dominik Dudáš

Sme rodina ako každá iná, žijeme si šťastne s našimi deťmi. Stále sme túžili po veľkej rodine, po prvom synovi, nasledovne dcére, a potom sme túžili mať ešte jedno dieťa. Začiatok tehotenstva bol bezproblémový. Pocity beznádeje, neistoty, strachu sa začali jedného pekného dňa, keď som išla na prehliadku. Lekárske vyšetrenie sa na môj podiv skončilo veľmi zle. Pani doktorka mi pri prehliadke prepichla plodový obal. Moje malé už vtedy malo spečatený osud, život s vážnymi zdravotnými problémami. Jeho telíčko nebolo ešte prispôsobené k uzretiu svetla sveta. Ale malý bol už v brušku bojovník, vydržal 7 týždňov bez plodovej vody. Toho osudového dňa sa mi zrútili všetky sny, ale nemohla som sa poddať smútku, musela som sa vzchopiť a isť ďalej. Doma ma čakal manžel a dve neplnoleté deti. Malý Dominik sa narodil len v 31. týždni tehotenstva. 10.5.2000 bol deň, keď som sa tešila, že privediem na svet dieťa, ale neistota o jeho zdravie bola silnejšia. Neprajem žiadnej matke, aby si prežila to, čo ja.

Neustály strach, život v neistote ma pomaly, ale isto zbavoval síl. Lekári nám nedávali veľkú nádej, nevedela som, či sa ráno Dominik prebudí. Nádej na Dominikov život bola len 5%, na 95% bol jeho zdravotný stav nezlučiteľný zo životom. Pri narodení mu praskli črevá, mal syndróm tenkého čreva. Nestihol sa ani zoznámiť so svetom, do ktorého sa za ťažkých podmienok narodil a už ležal na operačnom stole. Prežila som si situácie, keď som bola svedkom, ako môjho malého syna oživujú a snažia sa, aby jeho život nevyhasol taký mladý. Mali sme sepsu, tým pádom mu menili celú krv. Od narodenia mal problémy z obličkami 1-2 stupňa. Keďže ďalšia pani doktorka zanedbala starostlivosť o synove choré obličky, jeho ochorenie stúplo na 3-4 stupeň. Domov som sa vrátila bez syna. Dominik prišiel domov len po XY mesiacoch. Jedno z prvých jeho slov bolo slovo „teta“ každého tak volal, keď bol v nemocnici a niečo chcel, nemohol zavolať po otcovi alebo mame, lebo tam neboli. Ako ho neposlúchali nôžky, začal sa plaziť a chodiť po štvornožky. Bol azda najrýchlejšie dieťa široko ďaleko, našiel si kompenzáciu chôdze. Prežili sme doma ťažké chvíle, pri Dominikovi sa stále niekto striedal, nikdy nemohol ostať bez dozoru. Celá rodina sa musela podvoliť jemu. Najstarší syn mal 15 rokov, ťažký pubertálny vek a dcéra 10 rokov, potrebovali mať pri sebe celú rodinu a hlavne mamu. V 3. rokoch prišiel ďalší „úder pod pás“. Doktori diagnostikovali ďalšiu zradu Dominikovho zdravia, bola to DMO. Od narodenia absolvujeme časté rehabilitácie, ktoré sú dosť finančne náročné. Naposledy keď sme boli na rehabilitácii spolu so sestričkou sme spomínali na naše začiatky, ako pod jej vedením Dominik rastie a robí pokroky. Obehali sme si kvantum nemocníc, boli sme v Bratislave na Kramároch, v Košiciach v nemocnici LUISA PASTERA a v Rousveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, kde doteraz chodíme každé 3 mesiace na pravidelné kontroly. Nikdy som sa nezmierila s osudom, ale dlhotrvajúce utrpenie unaví nie len nemocného, ale aj druhých. Najhoršia je DMO, používame vozík. Snažíme sa, aby pekne chodil, hoci je to namáhavé, ale tých pár metrov zvládne aj po svojich. Nôžky ťahá za sebou, tým pádom máme zvýšené výdavky na kúpu zdravotných topánok. Najťažšie je zmieriť sa s tým, že môj syn bude do konca života postihnutý, tým pádom obmedzovaný v činnostiach, ktoré bežný človek vykonáva. Nikdy nebude viesť plnohodnotný život ako deti v jeho veku a to všetko cudzím zavinením. Od malička ho sprevádzali pobyty v nemocniciach, návštevy doktorov. Má hrubší zdravotný záznam, ako dospelý človek. Nemal šancu zažiť čo i len deň bez myšlienky na svoj postih. Už 15 rokov som s ním doma. Každý deň ho vozím do školy, na rehabilitáciu i na časté lekárske prehliadky. Do našej situácie sa vie vžiť len ten, kto prežil niečo podobné. Dominik je živé dieťa, ktoré chce objavovať krásy života aj napriek svojmu hendikepu. Prosím, pomôžte mu!

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!