Eliška Octová

Volám sa Eliška a mám už skoro 7 rokov. Mám aj sestričku dvojičku Šárku. Sme dvojvaječné, každá úplne iná, ale sme spolu neskutočne prepojené. Narodili sme sa veľmi skoro, takmer o tri mesiace skôr. Predčasný pôrod sa neobišiel bez následkov. My sme však ťahali jedna druhú. To silné puto z maminkinho bruška bolo i cez inkubátory, ktoré sme mali tesne vedľa seba a neskôr zase v postieľkach. Po príchode domov z nemocnice nastal kolotoč, avšak iný ako u zdravých a donosených bábätiek. Cvičenia, vyšetrenia, operácie. Všetko išlo celkom dobre. Za sebou som mala operáciu očiek, ako 8-mesačná i operáciu hemangionov. Prešlo pár týždňov a ja som sa rodičom prestala pozdávať. Nerobila som to, čo som už predtým vedela a dostala som niečo ako epileptické infantilné spazmy – záchvaty. Nasledovala hospitalizácia a nastavená bola injekčná liečba, ktorá pomohla a zastavila to,  čo sa stalo. Boli mi nasadené lieky, lenže následkom záchvatov sa môj vývin spomalil. Musela som sa učiť znova všetko od otáčania a všetko, čo som už predtým zvládala. O nejaký čas prišiel záver, že mám detskú mozgovú spastickú diparézu. Pre rodičov to bol šok, netušili, čo bude dalej.

Nádejou sa nám stalo ADELI Medical Center v Piešťanoch. Z rozprávania a z počutia sme sa dozvedeli o jeho úžasných úspechoch. Mala som 2 rôčky, prišla jar 2012 a môj prvý rehabilitačný pobyt v ADELI. Bola som vtedy maličká, hoci už dvojročná. Chodila ma podporovať aj moja sestrička Šárka. Ona už bola úplne v poriadku. Rehabilitácia bola úžasná, rodičia sa veľa dozvedeli. O pár mesiacov sa mi podarilo absolvovať druhý pobyt. Vtedy po 2-týždňovej rehabilitácii rodičia plakali od šťastia, lebo som prvýkrát stála a tlačila kočík s bábätkom. Bol to zázrak.

Dalším zázrakom bolo, keď po mnohých rehabilitáciách a kúpeľnej liečbe ma mohla sestrička zobrať za ruku. Mohli sme ísť spolu pomaličky ruka v ruke na prechádzku. Všetko sa obrátilo k lepšiemu a ja som to dokázala. Najskôr to bolo chodenie s vozíkom, neskôr s barličkami a potom už len samostatná chôdza bez cudzej pomoci. Ako 5-ročná som chodila sama, nastúpila som do škôlky spolu so sestričkou. Mala som v nej veľkú oporu. Veľkú dôveru a oporu mali rodičia aj u pani učiteliek, ktoré boli spolu s ostatnými detičkami úžasné. Mám rada spoločnosť detí a hlavne mám radosť, že už viem aj trošku z toho, čo ostatní. Verím, že sa mi to všetko raz podarí, lebo sa veľmi snažím. Chcem dokázať to, čo zdravé deti. Naučila som sa jazdiť na bicykli s pomocnými kolieskami a skúsila som už aj kolobežku.

S takými skvelými ľuďmi, akých sme stretli v ADELI sa nám to iste podarí. Výsledky sa dostavia, len je potrebné pobyty pravidelne opakovať a bojovať. A to ja budem!

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!