Ema Elena Sedmáková - Nadácia ADELI

Ema Elena Sedmáková

Naša vnučka Emka bola zdravé, krásne dieťatko tešiace sa z každého okamihu. Osud sa s ňou veľmi kruto zahral. Vďaka zlyhaniu svojich rodičov, ktorí boli za zlé zaobchádzanie s ňou trestne stíhaní, namiesto zdravého, čulého dievčatka na nás z perinky pozeralo nehybné telíčko nereagujúce na žiadne podnety. Dokonca sa miestami zdalo, akoby svoj boj už vzdala. Diagnóza – hydrocefalus s epilepsiou, poškodenie očného nervu vyvolané masívnym krvácaním do mozgu. Zhrození sme počúvali, ako lekári hovorili o tom, že tento stav jej spôsobil nejaký silný úder, či otras a následky budú trvalé. Toto bolo pre nás nesmierne bolestné a nepochopiteľné. Pri pohľade na maličkú Emku, bojujúcu o život sme nemohli dopustiť, aby sa ocitla v ústave. Museli sme sa vzchopiť a začať riešiť otázku Emkinej budúcnosti.

Jej stav sa stabilizoval a tak sme sa ocitli v úlohe opatrovateľov. Týmto sa pre nás začal nekonečný kolotoč vyšetrení, procedúr a terapií, ktorý sme museli zvládať popri svojich každodenných pracovných povinnostiach. Bezmocnosť a úzkosť, ktorá nás sprevádzala bola nekonečná. Ťažko zrátať tie prebdené noci, ťahajúce sa ospalé dni, keď sme sa snažili robiť všetko, len aby sme Emke pomohli zvládať jej boj. Veľa sme na internete diskutovali a delili sa o rady s ľuďmi, ktorých postihol rovnaký osud. Dozvedeli sme sa, že najväčšie úspechy zaznamenali deti s  podobnými problémami v súkromných rehabilitačných centrách, kde sa používajú špeciálne procedúry a pomôcky. Avšak cena za takýto pobyt vysoko presahovala naše finančné možnosti a tieto pobyty nie sú hradené zdravotnou poisťovňou. Preto sme apelovali na šľachetných ľudí s dobrým srdcom a nemožné sa stalo skutočnosťou. Podarilo sa nám vyzbierať peniaze na prvý pobyt.

Skúsený personál nás zasvätil do tajov Vojtovej metódy a iných cvičení, ktoré sme doma niekoľkokrát denne aplikovali. Mali sme z toho dobrý pocit, preto sme začali oslovovať ďalších dobrých ľudí, nadácie, podnikateľov a firmy. Podarilo sa nám vyzbierať ďalšie peniaze. Bolo to nečakané a sme veľmi zaviazaní každému, kto nám v rámci svojich možností poskytol finančnú podporu.

Po niekoľkých pobytoch už bolo zrejmé, že naša snaha nebola márna a Emka začala robiť prvé pokroky. Tá radosť, keď sama zdvihla a preložila hlavičku alebo keď sa snažila po brušku presúvať po postieľke sa nedá slovami opísať. Dodalo nám to nové sily. Začali sme organizovať rôzne dobročinné akcie s jediným cieľom, aby sa Emka raz zaradila do normálneho života a prežila aspoň časť svojho života v radosti a šťastí.

Do dnešnej doby sme už absolvovali 24 pobytov. Najväčšie pokroky sme zaznamenali v ADELI. Dnes má Emka už 3,5 roka a jej pokroky sú neuveriteľné. Dokáže sama sedieť, reagovať na okolité podnety, dokonca zistila, že nôžkami sa dá odrážať od zeme. Cieľ, ktorý sme si stanovili, sa zdá byť už bližšie. Jej pokroky sú naozaj veľké a my pevne veríme, že s Vašou pomocou dokážeme dôjsť do cieľa. Bez Vašej pomoci, ktorú si nesmierne vážime, by bolo všetko naše snaženie takmer úplne zbytočné.

Babička Renáta Mikulová

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!