Ivan Porubec - Nadácia ADELI

Ivan Porubec

“Na začiatku mala byť veľká radosť, radosť z nového života, ale osud nám riadne zamiešal karty. Je to už viac ako 16 mesiacov odvtedy, ako sa moji rodičia bez obáv vybrali do pôrodnice priviesť ma na tento svet. Mal som byť ich vytúžený syn Ivanko. Mamička čakala, že to bude raz dva a chlapec bude na svete, presne tak, ako pri mojej staršej sestre. A hlavne, že o 4 dni som doma a  v sobotu sa kočíkujeme! Všetko sa však skomplikovalo a ja som musel prísť na svet akútnou sekciou. Zatiaľ čo maminka spala a ocko netrpezlivo čakal na chodbe … a ja, ja som bojoval o život!“

Ivan Porubec Nadácia ADELIIvanko sa narodil v Bojniciach, dýchať začal po 15 minútach a pre podozrenie z vážneho poškodenia mozgu ho presunuli na Neonatologickú kliniku UNM. A tak prišiel na svet bez toho, aby ho mamička čo i len na jeden malý moment zazrela. Musela jej stačiť len fotka v mobile,  kde ležal malý Ivanko v inkubátore a z neho trčal hádam milión hadičiek.

Prvé dni boli najhoršie, Ivanko sa narodil s vzácnou chorobou – neonatálna hemochromatóza, čo je poškodenie pečene. Na druhý deň života mu kompletne vymenili krv, ale aj tak nebolo vyhraté! Stav sa zhoršoval, odchádzala mu už nielen pečeň, ale aj obličky, pľúca a na rade malo byť srdce. Lekári povedali, že sa treba pripraviť na najhoršie.

“Po štyroch dňoch som ho mala ísť prvý krát pozrieť, bála som sa, ale zároveň som sa nekonečne tešila. Strašne sa mi chcelo plakať, keď som zazrela nevládne telíčko bez známok života. A v tom sa to stalo – náš prvý zázrak: USMIAL SA! Po tom ako sa ja, jeho maminka sklonila k inkubátoru, vložila ruky dnu a uložila ľavú ruku na jeho hlavičku a pravou rukou som pevne stískala za jeho drobnú ručičku. Šeptom som sa prihovorila, že už som tu ja,Tvoja MAMINKA. Toto bola jeho vôbec prvá reakcia. Potom zase niekoľko dní len spal, ale prišiel prvý pohľad, prvý pohyb… všetko nám dávkoval postupne. Učil nás tešiť sa z maličkosti, ako je mrknutie, pravidelné dýchanie a každý malý pohyb, čo i len jedným prstom.

Prvé dni mal malé vyhliadky na budúcnosť a prekonal závažné zákroky v boji o život, ale dokázal to! Môj syn je bojovník! Po mesiaci sa nám skončili každodenné cesty do Martina a nášho syna prepustili. Mysleli sme si, že to najhoršie máme za sebou, ale teraz má 16 mesiacov a pred sebou ešte dlhú cestu. Stále nevie sedieť ani behať, vie sa len plaziť. Potrebuje rehabilitovať, rehabilitovať a rehabilitovať! Ivanko už nad svojou chorobou vyhral, ale ťažký štart do života mu skomplikoval jeho napredovanie. Momentálne je ako 9-mesačné bábätko, ale je veľmi vnímavý, usmievavý a vďaka rehabilitáciám sa isto už čoskoro naučí behať. Pobyt v Adeli by bol pre neho určite veľký KROK.“

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!