Marek Čižmár

Želaním každého rodiča je priviesť na svet zdravé bábätko. Marek bol presne tým vytúženým dieťaťom, ktorému nič nechýbalo. Po dva a pol roku však malá chvíľka stačila na to, aby sa nám život otočil naruby. Prehltnuté magnetické guľôčky zmenili vysnívaný život na boj o jeho záchranu.

Náš synček Marek má 4 rôčky. Do novembra 2015 to bol zdravý, veselý chlapček, ako každé dieťa hravý a neposedný. Práve v zápale hry sa mu do rúk dostali magnetické guľôčky, ktoré si zamenil s ozdobnými cukríkmi na tortu. Nasledovalo rapídne zhoršenie zdravotného stavu. Dňa 1. decembra 2015 bol v nemocnici monitorovaný pre vysoké zápalové parametre, následne mu urobili RTG a tým sa to všetko začalo. Bol to moment a už sme bojovali o život. Pri RTG bruška došlo k náhlemu kolapsu, zástave dýchania a srdiečka. Resuscitácia všetko skomplikovala  a poškodila vnútorne orgány. Náročná operácia trvala 5 hodín, v brušku bolo 14 guľôčok a došlo k resekcii tenkého čreva. Lekári ho udržiavali v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii. Postupne ho začali prebúdzať, ale neúspešne až po 3 týždňoch sa konečne prebral. Bol to druhý najšťastnejší deň v našom živote a padli aj slzy radosti.

Po prvom pobyte v rehabilitačnom zariadení sa Marek začal preberať z kómy a sledovať okolie. Už dýcha sám, sedí s oporou, pohmkáva si, občas sa otočí, ale nerozpráva. Otáča hlavičku, papá sondou do žalúdka a popri sonde aj lyžičkou. Po štyroch mesiacov hospitalizácie nastal deň, keď nás konečne pustili domov. Po prepustení sme absolvovali hyperbarickú oxygenoterapiu. Pravidelne rehabilitujeme, cestujeme po lekároch, čo je všetko veľmi nákladné. Súkromné rehabilitačné centrá sa snažíme absolvovať pravidelne, na odporúčanie neurológa, každé tri mesiace. Po absolvovaní ďalších pobytov prišli výsledky výrazného zlepšenia. Zlepšenie celkových motorických funkcii, zníženie svalového tonusu, nárast svalovej sily, zlepšila sa kontrola držania hlavy, emočná nálada, vzrástla koncentrácia pozornosti.

V Marekovom terajšom zdravotnom stave potrebujeme celkovo zlepšiť psychomotoriku a držanie tela. V poslednom čase najradšej pozerá Smejka a Tanculienku, vtedy ho nič nezaujíma a vyčarí mu nádherný a šťastný úsmev na tvári. Začali sme absolvovať hipoterapiu. Marek si koníkov veľmi obľúbil. Jeho stav si však vyžaduje   24-hodinovú starostlivosť.

Touto cestou Vás chceme poprosiť o pomoc. Ďakujeme a veríme, že aj s Vašou pomocou sa nám podarí splniť túžbu postaviť Mareka na vlastné nožičky. Marek je veľký bojovník.

Z celého srdca Vám ďakujeme.

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!