Peter Prcin

Pohyb pre Peťka

Peťko je náš poklad, naše šťastie. Náš bojovník sa narodil s VVCH – diafragmatická hernia – bez ľavej bránice. Bránica oddeľuje hrudník od bruška, keďže ju Peťko nemal, do hrudníka sa mu zosunuli všetky orgány z bruška a pľúca sa nemali kam vyvíjať. Po narodení nás čakali veľmi ťažké mesiace. Tri mesiace v umelom spánku, do jedného roka života cez desať operácií a zákrokov, desať mesiacov na áre. No veľká vďaka patrí našim lekárom, ktorí urobili aj nemožné a Peťko nám teraz robí radosť. Peťkovi počas tohto ťažkého stavu pribudlo veľa diagnóz, medzi nimi DMO, hypotonický syndróm ťažkého stupňa, hypoplázia pľúc, má zavedenú stále tracheostómiu na dýchanie, peg na prijímanie tekutín. Pred trištvrte rokom začal papať ústami mixovanú stravu, čo je veľký pokrok. Už bude mať v októbri 4 roky.

Žiaľ, stále veľmi zaostáva v pohybe za svojimi kamarátmi. Doma pravidelne každý deň cvičíme. Snažíme sa absolvovať rehabilitačné pobyty v ADELI Medical Centre každé tri až štyri mesiace. Táto rehabilitácia mu pomáha najviac, ale je aj finančne náročná.

Keď sme prišli po prvýkrát do ADELI, Peťko ešte nevedel dvihnúť ruky, nohy, nesedel, ani sa neotáčal na boky. Teraz máme za sebou už piaty pobyt. Oveľa lepšie si udrží hlavičku, ruky dokáže pekne dvihnúť do výšky ramena, nohy sú tiež akčné. Keď vidí niekoho bežať, skákať, bicyklovať už ukazuje nohami. Momentálne u neho fičí Sagan, lebo je tiež Peťo a samozrejme má bicykel. A tiež Miro Jaroš. Peťko sa chvíľu udrží v sede, no sám sa ešte neposadí, otáča sa na boky, snaží sa aj na bruško. Je veľmi šikovný, rozumie všetkému, no zatiaľ nerozpráva. Veríme tomu, že aj to čoskoro bude. Občas sa mu podarí povedať ,,mama“, z čoho sa teším.

Chceme Vás preto touto cestou poprosiť o pomoc s rehabilitáciami v ADELI pre neho. Peťko má šancu, že sa jedného dňa postaví na nôžky, ale má pred sebou ešte dlhú cestu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú akokoľvek pomôcť práve nášmu synovi Peťkovi.

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!