Vierka Hriňáková

Dobrý deň,

volám sa Vierka Hriňáková (21). Keď som mala rok, lekári oznámili mojej mame hroznú diagnózu. Mám totiž diagnózu: G12.0 INFANTILNÁ SPINÁLNA ATROFIA I. TYPU (WERDINGOVA – HOFFAMOVA) a tiež jej oznámili, že nikdy nebudem chodiť. Odvtedy sa  mojou neodmysliteľnou súčasťou stal invalidný vozík. Pravidelne dochádzam na procedúry do Kežmarku, ktorý mame vzdialený 10 km. Bohužiaľ, aj to tam niekedy dostanem len jednu alebo dve procedúry a to mi samozrejme veľmi nepomôže. Časom a pribúdajúci vekom sa mi postupne kriví chrbtica a oslabujú svaly. Našťastie, rukami a prstami stále ešte môžem chýbať, aj keď ich mám už tiež veľmi slabé. O svojej vážnej chorobe sa snažím nerozmýšľať, beriem ju ako fakt, ktorý nezmením a „nešpekulujem“ nad tým, prečo sa to stalo práve mne a čo bude neskôr. Som  vďačná za každý deň života a užívam si ho, ako sa len dá.

Do osemnástich rokov mi kúpeľné liečenia preplácala zdravotná poisťovňa. Ale po dosiahnutí osemnástich rokov už zdravotná poisťovňa odmietla preplácanie kúpeľnej liečby a teraz si už musím hradiť všetko sama. Kúpeľná liečba mi veľmi pomáha, cítim som sa po nej veľmi dobre nielen priamo počas pobytu v kúpeľoch, ale aj po návrate domov. Teraz, keď už však nechodím do kúpeľov, cítim sa opäť veľmi slabá. Moji rodičia nemajú dostatok financií na takéto liečenie ani na nič podobné.

V ADELI Medical Centre som bola prvý krát v máji 2017 vďaka projektu s Nadáciou SPP. Chcela by som prísť opäť, lebo rehabilitácia mi veľmi pomohla. Táto rehabilitačná liečba mi totiž môže aspoň zastaviť priebeh mojej choroby.

Moja mamka je na opatrovateľskom príspevku a má zápalovú reumu, takže ma už veľmi nevládze zdvíhať. Prenášať ma pomáha jej sestra, ale tá pracuje, takže to nie vždy ide. Môj otec je na invalidnom dôchodku a má kardiostimulátor na srdiečku, tiež má vážne zdravotné problémy a musí často navštevovať lekárov. Mám ešte sestry, ktoré ešte študujú a na ich štúdium treba tiež dosť peňazí. Sestra Anička má 12 rokov a ďalšia sestra študuje na vysokej škole v Prešove.

V súčasnosti je moja choroba nevyliečiteľná, neexistujú ani lieky a ani terapie na jej vyliečenie. Napriek všetkým zdravotným neduhom o mne hovoria, že som poslušné dieťa s anjelským úsmevom ? Aj preto by som Vás touto cestou chcela poprosiť o poskytnutie finančných príspevkov na splnenie sna o ďalšej rehabilitácii a cvičení v ADELI Medical Centre.

Za každé euro, ktoré pribudne na môj účet v Nadácii ADELI Centrum vopred z celého srdca ďakujem.

S pozdravom

Vierka Hriňáková

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk. V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra Banky, kde bezpečne vyplníte vaše platobné údaje.V mene pacientov ďakujeme!