NÁSTENNÝ KALENDÁR NA ROK 2019
PRE SLOVENSKÝCH A ČESKÝCH PACIENTOV Z ADELI MEDICAL CENTER

Stanislava Horvátová o myšlienke kalendára

Mnohí z ADELI ste sa ma pýtali, či budem pripravovať kalendár. A keďže otázok pribúdalo, rozhodla som sa vdýchnuť život kalendáru, ktorý by bol so životom našich ADELI rodín spätý ešte viac, ako tomu bolo v minulosti zvykom. Vytvoriť kalendár, ktorý bude s istým nadhľadom a správnou dávkou odvahy odrážať priamo Váš každodenný život v prostredí, ktoré sa Vám opakovane počas roka stáva akýmsi druhým domovom. Miestom, kde sme povýšili hranice „pacient – terapeut“, „pacient – osobný asistent“ na niečo viac – na priateľstvo. V každodennom boji, ktorý zvádzate, je podstatné cítiť oporu. A práve toto sa budeme snažiť do kalendára preniesť. Silu rodiny, blízkych, terapeutov a samozrejme pacientov samotných. V spolupráci s rodinami vymyslieť fotografie – niekedy humorné, inokedy so štipkou vážnosti, zachytávajúce Vaše sny a túžby – také, ktoré chytia tých, ktorým kalendár ponúknete, za srdce. A na to, aby sa mi tento zámer podaril, som oslovila fotografa – mnohým Vám známeho – priamo z prostredia ADELI Medical Centra.

Roman Benický, profesionálny fotograf

Fotografovaniu sa venuje viac ako 20 rokov. Začínal ako fotograf na voľnej nohe, potom pracoval v denníku Pravda, v časopise Žurnál a vyučoval fotografiu na Strednej umeleckej škole animovanej tvorby. A potom sa opäť vrátil k práci na voľnej nohe. A prišiel aj do ADELI Medical Centra. Tu sa už viac ako 5 rokov venuje foteniu pacientov a ich blízkych a na svet hendikepovaných nazerá takpovediac z iného uhla pohľadu a ADELI fotografie tak nadobúdajú ďalší rozmer – cítiť z nich život. A radosť aj tam, kde by to možno zdravý človek ani nečakal. Okrem práce v ADELI sa Roman v súčasnosti venuje športovej, dokumentárnej, reportážnej a reklamnej fotografii, spolupracuje s agentúrami AFP, TASR, SITA, s viacerými časopismi a denníkmi. Z jeho tvorby vzišlo viac ako desať samostatných výstav. Jeho srdcovkou sú predovšetkým paraolympiády, z ktorých mu vyšlo 8 knižných publikácií. Dôkazom jeho vášne pre fotografiu je aj celá rada získaných ocenení (1. miesto na Czech press photo, 3. miesto – cena UNICEF Czech press photo, 1. miesto vo Fuji photo awards, 1. miesto na Gondwana grand prix, nominácia na Novinársku cenu).

Ako uvádza sám Roman, reprezentuje skôr tú druhú stranu, ktorá prináša fotografie z terénu – z blata, aj snehu… Samozrejme našich pacientov nebudeme vláčiť po blate, ani po snehu, ale v spolupráci s rodinami a terapeutmi sa pokúsime do fotografií vniesť rozmanité príchute – radosť, aj smiech, boj, aj túžbu. Nevzdať to a ísť za svojim snom!

Pokiaľ máte záujem dozvedieť sa o kalendári a možnosti vyfotiť sa v ňom viac, kontaktujte:
Stanislava Horvátová, 0911 943 239, stanka.horvatova@nadaciaadeli.sk

Fotenie do kalendára nie je limitované vekom, podstatná je chuť a odhodlanie ísť s nami do toho!

Výťažok z predaja kalendára bude použitý na financovanie rehabilitačnej liečby detských aj dospelých pacientov z ADELI Medical Centra.