Damian Starosta

/  15. Januára 2019

Damian sa narodil pred dvomi rokmi. Na svet sa mu nechcelo a tak pôrod vyvolali. Všetko bolo úplne v poriadku, váha 4200 g, 54 cm a úsmev na tvári. Taký malý vyškerený obor. Až na druhý deň sa ukázalo, že niečo nie je v poriadku. Damianko mal zlé výsledky a málo kyslíka v krvi- skončil v inkubátore. Pre ešte lepšiu starostlivosť bol premiestnený na oddelenie predčasne narodených detí. Tu mal nasadenú liečbu – trojkombináciu antibiotík pre podozrenie na zápal pľúc. Lekári nám povedali, že musí zabojovať. Nikto nevedel čo sa vlastne deje, ten pocit zúfalstva sa nedá ani opísať. Ale Damian to nevzdal a onedlho sme mohli ísť domov.

Boli sme šťastní a aj jeho staršia sestrička si ho okamžite zamilovala. To sme ešte netušili, že náš nemocničný maratón bude pokračovať. Keď mal Damianko 2 mesiace, všimli sme si, že nás pravdepodobne nevidí. Potvrdil nám to až pán oftalmológ na Kramároch. Zistil, že má obojstranný šedý zákal a mikroftalmus oboch očí (menšie očká). Naplánoval operáciu s tým, že nevie, či a ako bude náš syn vidieť. Dostali sme ďalšiu ranu a nevedeli sme čo robiť. Na odporúčanie sme navštívili súkromného oftalmológa, ktorý nám všetko vysvetlil a so slovami, že urobí všetko čo bude v jeho silách. Odoperuje Damiankove očká, pričom mu vloží aj implantat, ktorý mohol skvalitniť jeho zrak. Aj tak bolo.

Operácia bola v Martinskej nemocnici a najskôr operoval „lepšie“ očko a o pol roka to menšie. Pri tom bol predpoklad, že ním neuvidí. Operácia bola vraj náročná, trvala niečo cez 3 hodiny, no Damian opäť zabojoval a dnes vidí ako superman. Od tejto chvíle o ňom nezapochybujeme ani na sekundu. Po operáciách očí musel mať Damian na rukách dlahy, aby si nechytal očká a aby sa predišlo komplikáciám. Tým sa jeho psychomotorický vývoj mierne zastavil, keďže musel iba ležať.

Absolvoval dva rehabilitačné pobyty, chodíme cvičiť, plávať a trénuje stále aj s očkami. Okrem toho nás navštevuje zrakový a pohybový terapeut. Damianko sa dlho len plazil, teraz však sedí a štvornožkuje. Dokáže sa pri opore aj postaviť, no chôdza mu ešte nejde. Navštevuje veľa odborných lekárov, podstúpil už mnoho vyšetrení. Všetky našťastie s dobrým výsledkom.

Nedávno nám prišli Damiankove výsledky z genetiky, kde je nález, ktorým sa všetko vysvetľuje. Damianko má veľmi ojedinelú genetickú poruchu – chýba mu gén, ktorý spôsobuje problém s očkami, oneskorený psychomotorický vývoj a hypotonus, ktorý má tiež diagnostikovaný. Preto sme sa rozhodli pre rehabilitačný pobyt v ADELI Medical Centre, ktoré má výborné výsledky a kde môžu Damiankovi pomôcť urobiť síce prvý, ale veľmi dôležitý krok.

Ďakujeme všetkým ľuďom, čo chcú pomôcť nášmu mladému bojovníkovi!
rodina Starostová