Dávid Choma

Dovoľte mi, aby som predstavil môjho syna Dávidka Chomu.

Dávidko sa narodil v roku 2005. Pôrod bol vykonaný neskoro a z toho dôvodu mal syn problém s plodovou vodou, ktorej sa napil až tak veľa, že z toho vznikli veľké komplikácie, ktoré museli riešiť v špeciálnom zariadení v Martine. Tam sa o neho starali celý mesiac a po celý čas bol Dávidko v inkubátore a lekári nevedeli či bude žiť. Dodnes má na toto obdobie jeho života spomienku na nôžkach, kde má jazvy po neustálych vpichoch ihiel do žíl. Dávidko sa držal statočne a všetko to vydržal.

Po pobyte v Martine prišiel domov a bol veľmi nepokojný a stále plakal. Trvalo dlho, kým sa dostal do normálneho stavu. Lekári všetko brali, že je v poriadku, iba neurológovi sa jeho stav nevidel. Stále nám hovoril, že s ním necvičíme a nevenujeme sa mu. Potom nás poslal na špeciálne vyšetrenia. Tie potvrdili diagnózu Detská mozgová obrna.

Dávidko začal chodiť veľmi ťažko až v 3. roku života. Najskôr pomaly a ťažko po štyroch, až po roku pomaličky neisto po dvoch. Bolo to pre nás veľkým povzbudením keď začal chodiť. V tomto období začal Dávidko chodiť do rehabilitačných jaslí, kde s ním pravidelne cvičili. Veľmi mu to pomohlo pri jeho zdravotnom stave. Po dvoch rokoch od nástupu do jaslí nás moja manželka opustila, nakoľko už nevedela zvládať tieto náročné obdobia synovho vývoja. Museli sme sa zomknúť, nabrať sily a vykročiť do nového začiatku aj napriek tomu, že to bolo veľmi náročné. V tomto období mi veľmi pomohla moja mamka.

Po rozvode nastal v našej rodine pokoj, ktorý sme tak veľmi potrebovali. Aj deti, aj ja sme boli radi, že je to za nami. Známi aj rodina mi povedali, že deti vyzerajú omnoho spokojnejšie ako pred tým. Dávidko po absolvovaní rehabilitačných jaslí nastúpil do špeciálnej základnej školy v Liptovskom Mikuláši. V tejto škole je rehabilitačný pracovník, ktorý s ním cvičí. Reč s ním precvičuje pani logopedička, ktorá sa mu snaží čo najviac venovať. Dosiahol pokrok v tom, že sa mu podaria občas povedať aj jednoduché vety. V roku 2016 pri genetickom vyšetrení Dávidkovi diagnostikovali chorobu, ktorá sa volá osteodistrofia. Je to choroba, pri ktorej sa musí neustále kontrolovať hladina vápnika v krvi, aby nedošlo k jeho nedostatku, čo môže spôsobiť odvápňovanie kostí a zlomeniny.

Začiatkom roka 2018 sme sa dozvedeli o špecializovanom zariadení v Piešťanoch, ktoré sa volá ADELI Medical Center. Spojili sme sa s nimi a cez prázdniny sme s Dávidkom absolvovali dvoj-týždňový pobyt. Po dvoch týždňoch v tomto zariadení sa mu celkový zdravotný stav výrazne zlepšil. Zlepšili sa motorické funkcie, pohybové funkcie nôh a rúk, zlepšila sa chôdza, rovnováha pri chôdzi, dýchanie a dokonca aj jemná motorika, ktorá je potrebná pri rozprávaní. Pre dlhodobé zlepšenie a udržanie tohto zdravotného stavu je potrebné po konzultácií s lekármi dva až tri turnusy tohto rehabilitačného cvičenia.

Preto Vás chcem touto cestou veľmi pekne poprosiť o finančný príspevok na toto rehabilitačné cvičenie. Ďakujem Vám v Dávidkovom mene, ale aj v mene všetkých detí, ktoré to tak veľmi potrebujú.

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých
finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať
z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.
Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk.
V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra banky, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje.
V mene pacientov ďakujeme!