Gregor Bendík

/  19. novembra 2018

Náš Gregorko sa narodil v termíne, v marci 2015. Ešte pred narodením lekári zistili, že má rozšírené mozgové komory. Nikto presne nevedel povedať, čo môžeme očakávať. Hoci nás to najskôr vystrašilo, rozhodli sme sa myslieť pozitívne. Pôrod bol však dlhý a náročný, Gregorka museli oživovať. Z pôrodnice sme odchádzali s hypotóniou a bolo nám odporúčané cvičiť Vojtovu metódu.

Do roka sme cvičili trikrát denne. Jeho vývin bol aj tak pomalší. Pretáčať sa začal až v 9. mesiaci. V roku sa začal plaziť a po zmene cvičenia na Bobath koncept, konečne aj štvornožkovať. V dvoch rokoch mu bola určená diagnóza DMO-kvadruparetická forma s akcentom na dolné končatiny. Riešime tiež strabizmus, ktorý má vplyv na orientáciu v priestore a odhad vzdialeností. Denne sme trénovali vertikalizáciu, ale nevedeli sme, ako ho dostatočne motivovať, aby sa sám skúšal postaviť.

Najväčší posun sme zaznamenali po intenzívnych rehabilitáciách. Momentálne v 3,5 rokoch sa snaží obchádzať nábytok. Samostatne sa vzpriamene ešte neudrží, neurobí krok bez pomoci, ale má v sebe veľkú snahu a skúša, čo jeho telo a nôžky zvládnu. Verím, že z Gregorka môže byť zdravý chlapec, na ktorom nebude poznať, že mal problém. Ak sa rozhodnete pomôcť mu, budem Vám veľmi vďačná.

Ďakujem mama Zuzana