Katarína Račáková

Volám sa Katarína, no mám rada, keď ma kamoši volajú Katu. Narodila som sa predčasne spolu s mojim bratom Marekom v ten istý deň 28.1.1992. Aj napriek tomu, že mám detskú mozgovú obrnu máme s mojou dvojičkou veselý život. Snažím sa robiť všetko tak ako ostatní, hoci je to pre mňa ťažšie. Pohybujem sa pomocou dvoch francúzskych barlí, ktoré majú aj príznačné mená Pali a Ce. Na dlhšie vzdialenosti používam môj oranžový ,,Mercedes,, aktívny invalidný vozík. Kratšie vzdialenosti prejdem aj sama, hoci brat ma vždy obehne.

K DMO mám pridružené aj iné diagnózy, ako je napr. vertebrogénny syndróm a kolujúce chronické bolesti, či strabizmus. Ale beriem to pozitívne, aspoň sa nenudím. Moje kompenzačné pomôcky sú pestro farebné a je ich celý rad. Každý rok absolvujem rehabilitáciu v špecializovanom ústave Marína v Kováčovej. Podarilo sa mi dostať sa do rehabilitačného centra ADELI v Piešťanoch. Bolo to náročné, ale pre krásu sa trpí😊. Bol to dvojtýždňový intenzívny rehabilitačný pobyt. Veľké sklamanie prišlo, keď som zistila, že sa cvičí aj v sobotu. Ale nakoniec som to dala ako dáma. Iste viete, takáto rehabilitácia je aj dosť finančne náročná, preto som sa rozhodla napísať túto výzvu.

Ukončila som magisterské štúdium na vysokej škole v Ružomberku. Momentálne pracujem ako dobrovoľníčka v neziskovej organizácií, kde sa učím profesii sociálny poradca a neskôr by som si chcela urobiť kurz mediácie. Naša mamka Janka nás vychovávala sama. Bola to ukážková starostlivosť, nikdy som nemala pocit, že by mi niečo chýbalo. Avšak 23.1.2013 (7 dní pred našimi narodeninami) zomrela. Naučila ma vnímať hendikep s humorom. To je asi to hlavné, čo mi po nej zostalo, teda aj pekné spomienky. Teraz žijeme spolu s bratom u starých rodičov z maminej strany. Ak by ste si ale mysleli, že náš otec sa zachová chlapsky a postará sa o nás, mýlite sa. Otca sme nikdy nevideli a nejaví o nás žiadny záujem. Ale máme s bratom jeden druhého a nevzdávame sa!

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých
finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať
z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.
Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk.
V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra banky, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje.
V mene pacientov ďakujeme!