Kristián Štugel

/  14. Februára 2019

Volám sa Kristiánko, vytúžený synček mojich rodičov. Narodil som sa do trojčlennej rodiny. Moji rodičia a sestrička sa veľmi tešili, ale v Ružinovskej nemocnici kde som sa narodil, vyslovili podozrenie na Downov syndróm už pri narodení. Moja rodina sa nevzdala, začala bojovať, samozrejme aj ja s nimi, veď som veľký bojovník.

Dnes mám 18 mesiacov. Downov syndróm so sebou prináša vývojové oneskorenie všetkého od štvornožkovania, chôdze, reči a ostatných míľnikov v živote dieťaťa. Ja sa dokážem sám posadiť, ale máme pred sebou ešte dlhú cestu, aby som sa naučil štvornožkovať, samostatne chodiť, najesť sa, napiť, vyzliecť, obuť a hlavne sa začleniť do kolektívu. Zvládam Vojtovu metódu často aj bez plaču. Orofaciálne cvičenia sa stali mojou záľubou. Veru za prvý rok môjho života som viac cvičil ako sa hral. Pravidelne ambulantne rehabilitujem a doma s maminkou denne viackrát cvičíme. Mám rád plávanie, kde chodíme s maminkou 2x týždenne, vtedy úsmev rozdávam na všetky strany. Po toľkých cvičeniach si môžem konečne oddýchnuť. Veľmi túžim po tom, aby som už štvornožkoval a chodil ako moji rovesníci. Maminka vždy hovorí, že to spolu zvládneme.

Mám globálnu hypotóniu s výraznou kĺbnov hypermobilitou. Chceli by sme absolvovať špeciálny rehabilitačný pobyt v ADELI, aby som sa mohol postaviť na nožičky. Tu dosahujú výborné výsledky a môžu mi pomôcť urobiť síce prvý, ale veľmi dôležitý krok. Želám si, aby moja rodina bola šťastná, aby som rýchlejšie napredoval možno aj vďaka Vám. Vtedy budem aj ja spokojný. Keďže tento pobyt je finančne veľmi náročný, dovoľujem si preto poprosiť všetkých ľudí s veľkým srdcom o podporu pri financovaní prvého pobytu.

Ďakujem Vám z celého srdca aj v mene svojich milujúcich rodičov.