Leonard Végh

/  5. Februára 2019

Ahoj, volám sa Leonard, ale môj braček ma volá „Dejo“. A práve s ním by som sa veľmi chcel hrať, behať a zabávať. Zatiaľ to nedokážem, ale verím, že čoskoro sa moje sny splnia.

Môj zdravotný stav sa zlepšuje veľmi pomaly. Vo svojich 3 rokoch vážim len 8 kg, som veľmi slabý a zatiaľ sa dokážem hrať len po ležiačky alebo v mojom kresielku. Nedokážem sedieť, chodiť a hlavičku udržím vzpriamenú len na veľmi krátku dobu. Napriek každodenným rehabilitáciám, rôznym terapiám a vyšetreniam sa nedokážem priblížiť svojim rovesníkom ani po fyzickej ani po mentálnej stránke.

Ale teraz som konečne po dlhej dobe veľmi šťastný. Moja mamička sa rozhodla vyskúšať komplexný a intenzívny terapeutický program v ADELI. Už po prvých dvoch týždňoch vidíme a cítime výrazné zlepšenie vo všetkých smeroch. Som silnejší, pevnejší, viac papám, začínam hláskovať. Videl som slzu v maminom oku, keď som jej prvý krát vedome podal ruku, keď ma oslovila.

Tento rok je prelomový a v mnohých ohľadoch jedinečný v mojom vývoji. Verím, že vďaka ADELI je  veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa postavím na nohy, naučím sa sedieť, chodiť a možno aj behať. A konečne sa zahrám s bračekom presne tak, ako už dlhé roky túžim.

• Leonard sa narodil predčasne v 36. týždni.
  • Narodil sa s vývojovou vadou nožičiek – atypický Pes equinovarus congenitus, rázštepom podnebia, ďalšími diagnózami a trpí aj hypotóniou.
  • Výrazne zaostáva v psychomotorickom vývoji. Každý mesiac sa rozdiel oproti zdravému vývoju zväčšuje.
  • Bez správnej liečby sa každým dňom zvyšuje predpoklad trvalého poškodenia.
  • Každý deň Leonard absolvuje pre neho náročné rehabilitácie.
  • Chodí na masáže, reflexnú terapiu, kraniosakrálnu terapiu, Skenar terapiu aj plávanie.
  • Leonard absolvoval viacero genetických aj metabolických vyšetrení, zatiaľ žiaľ bez výsledku. Zatiaľ nik nedokázal s určitosťou stanoviť dôvod Leonardovho stavu.

Aby mohol Leonard absolvovať čo najviac pobytov v ADELI, potrebujeme nemalé finančné prostriedky na pokrytie liečby. Z celého srdca prosíme všetkých dobrých ľudí, aby nám pomohli. Každý jeden dar nás posunie bližšie ku snu, aby bol Leonard spokojným, šťastným a zdravým dieťatkom. Ďakujeme.