Martin Hlavatý

/  13. decembra 2018

Môj syn Martin má od narodenia detskú mozgovú obrnu. Najviac je poškodené motorické centrum mozgu. Výsledkom je život na vozíku a veľa obmedzení v každodennom živote. Jeho stav vyžaduje kvalitnú rehabilitačnú liečbu. Väčšina rodičov detí s touto diagnózou vynakladá po mnoho rokov obrovské úsilie postaviť ich na nohy a dosiahnuť akú-takú samostatnosť. V posledných rokoch je pre mnohých pacientov novou nádejou špičkové rehabilitačné centrum ADELI v Piešťanoch, v ktorom môžu pacienti využívať ojedinelú terapeutickú metódu a cvičenie v ADELI obleku. Hoci je táto liečba komplexná a individuálne prispôsobená pacientovi, zdravotná poisťovňa ju neprepláca. Pacient si ju hradí v plnej výške. Úspech tejto terapie spočíva aj v opakovaní 1-2 krát ročne, aby si mozog zafixoval tie správne pohybové vzorce, ktoré pri cvičení nadobudne.

Vďaka ochote dobrých ľudí, ktorí pomohli môjmu synovi, mohol aj on absolvovať v ADELI už niekoľko rehabilitačných pobytov. Každý pobyt ho posunul o krok vpred. Je vidieť u neho celkové zlepšenie motorických funkcií, zlepšenie svalového tonusu a zväčšenie aktívnych a pasívnych pohybov v kĺboch. Aj tento rok by sme chceli zopakovať liečbu v ADELI, ak sa nám podarí získať potrebné finančné prostriedky. Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú Martinovi pomôcť a prispieť na jeho liečbu.

Mama Zdenka a syn Martin