Martina Dugasová

Martinka je 6-ročné usmievavé dievčatko, veľmi šikovné a inteligentné, ako všetky detičky v jej veku. Mentálne teda rozumie všetko a chápe aj všetko to, čo sa okolo nej deje, ako aj to, že má problém s nožičkami a preto musí cvičiť, aby raz mohla behať ako jej sestričky a rovesníci. Jej problém je, že má slabé – hypotonické nožičky, axiálny hypotonus, zaostáva v hrubej motorike. Na začiatku r. 2016 prešla sama max. 50 m, po schodoch a naklonenej plošinke nevedela prejsť vôbec. Dlhšie trasy musela absolvovať v kočíku alebo autom. Po prvom pobyte v ADELI (4/2016) Martinka prešla sama až 500 m bez pádu. T. č. vďaka darcom, dobrým ľudom, 2% z daní a nadáciám, či projektom je Martinka na 11-tom pobyte v ADELI. Zvláda prejsť pešo sama okolo 2000 m, vie ísť po naklonenej plošinke, cez obrubníky a tak isto s asistenciou aj po schodoch (schody stále zdokonaľujeme). Začala sa učiť aj chôdzu cez pätu, chôdzu so správnym pohybom tela. Máme ešte toho pred sebou veľa, ale Martinka pri dodržaní pravidelnej rehabilitácie za pár rokov bude ako jej rovesníci a začlení sa do spoločnosti. Na to potrebuje naďalej pomoc dobrých ľudí a sponzorov.

Teraz má Martinka odklad v škole, kvôli reči. Preto je školský rok 2018/2019 pre nás veľkou výzvou, ale veríme, že s Vašou pomocou to zvládneme a v budúcom školskom roku Martinka bude môcť byť integrovaná do školy medzi zdravých rovesníkov. Máme problém aj s tým, že pre tento handicap nemôže navštevovať klasickú škôlku. Tento problém pretrváva, neprijali ju do štátnej škôlky, aj keď je predškoláčka. A tak Martinka začala v júli 2017 navštevovať súkromnú logopedickú škôlku ASOBI, kde má aj logopedickú starostlivosť.

Veľa času trávime aj dochádzaním na rehabilitácie, hipoterapiu (2x týždenne), do júla sme chodili 2x týždenne k logopédovi, kým nastúpila do škôlky, plávanie 1x týždenne, čo opäť stojí nemalé financie. Intenzívne denne navštevuje aj terapiu lokomat, na zautomatizovanie správnej chôdze.

Momentálne plánujeme delfinoterapiu, veríme, že sa nám to podarí a Martinka bude mať aj výsledky. Martinka okrem toho chodí rehabilitovať aj do zahraničia. Chodí na nitkovú akupunktúru, kraniosakrálnu terapiu, INPP. Je to časovo aj finančne náročné, nakoľko všetky terapie musíme hradiť, poisťovňa z toho nič neplatí.

Robíme maximum preto, aby Martinka mohla v budúcnosti behať a fungovať ako jej rovesníci a sestričky. Príčina jej postihnutia je neznáma, nakoľko má všetky vyšetrenia negatívne a všetci lekári sa zhodujú v tom, že intenzívna rehabilitácia ju „z toho dostane“. Tehotenstvo a pôrod bolo bez problémov. Prvé problémy sa začali ukazovať s omeškaním chôdze a státia. Od veku 18. mesiacov Martinka už prešla mnohými vyšetreniami. Vkladáme veľkú nádej do pobytu v ADELI. Finančne si však z nášho rozpočtu nemôžeme tieto pobyty (ktoré je pre dosiahnutie požadovaného efektu potrebné pravidelne opakovať) dovoliť a ani poisťovne nám ich v dostatočnej miere nepreplatia. Veríme, že sa nám na pobyt v ADELI podarí získať financie aj vďaka pomoci dobrých ľudí.

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých
finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať
z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.
Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk.
V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra banky, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje.
V mene pacientov ďakujeme!