Maxim Béreš

/  5. Februára 2019

Chlapček s Downovým syndrómom žijúci v náhradnej rodine potrebuje rehabilitačný pobyt.

Máme v náhradnej osobnej starostlivosti chlapčeka s hendikepom a snažíme sa mu zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť, keďže na Slovensku poisťovne preplácajú iba zanedbateľnú čiastku. Vzhľadom na to, že takáto starostlivosť je mimoriadne finančne nákladná sme nútení prosiť o pomoc neznámych ľudí a nadácie.

Náš príbeh sa začal keď sa známym narodil chlapček s Downovým syndrómom. Biologickí rodičia situáciu nezvládli a chlapčekovi hrozilo, že pôjde do ústavnej starostlivosti. S manželom sme sa ho ujali a rozhodli sa, že ho vychováme v rodinnom prostredí. Žije s nami prakticky od narodenia. Máme ho súdom zvereného do náhradnej osobnej starostlivosti. Momentálne má 3 a pol roka a on je to najdôležitejšie, čo máme.

Aktuálne je v štádiu štvornožkovania a intenzívne sa snažíme, aby  sa postavil na nohy a začal samostatne chodiť. S oporou sa dokáže vytlačiť na nohy, ale je príliš slabý a vydrží iba pár sekúnd. Má výrazne oslabený svalový tonus a extrémnu hypermobilitu kĺbov.

Pravidelne ambulantne rehabilituje, chodí do bazéna a na hipoterapiu, ale jeho stav si vyžaduje intenzívnejšiu rehabilitáciu. Zatiaľ sa nám nepodarilo nazbierať toľko financií, aby mohol absolvovať rehabilitačný pobyt v ADELI v Piešťanoch, aj keď sme už jeden neúspešný pokus mali. Teraz je však Maximko v štádiu, kedy je potrebné intenzívne podporiť jeho napredovanie a preto sme sa rozhodli, že spravíme všetko pre to, aby sa na pobyt do ADELI dostal a mal aj on príležitosť spraviť výraznejší pokrok. Keď sa postaví na nohy dostane iný pohľad na svet, ako ho má teraz zo zeme a posunie ho to aj v mentálnom napredovaní. Na to, aby sme mohli absolvovať takýto pobyt potrebujeme vyzbierať 4000 Eur. Preto prosíme o pomoc! Veľmi pekne ďakujeme, ak sa nám rozhodnete darovať čo i len malú čiastku, pretože, ak Vás bude viac potom je reálne, že sa suma podarí vyzbierať a Maxim bude môcť  absolvovať potrebný liečebný pobyt a tým sa priblížiť k tomu, aby sa sám postavil na nohy a začal chodiť.

Želáme si vidieť ho šťastného, aby si našiel kamarátov a mohol prežiť detstvo tak, ako by ho malo prežiť každé dieťa. Veľmi nám pomôže aj zdieľanie nášho príbehu. Ešte raz ďakujeme a naozaj si nesmierne vážime každú pomoc.