Miroslava Mikolášová

Dobrý deň, volám sa Jozef Chrenšť. Mám 34 rokov a momentálne som na materskej dovolenke. Tento príbeh však nie je o mne, ale o mojej družke Mirke, s ktorou sme sa ešte pred 4 mesiacmi tešili na príchod našej spoločnej dcéry Tatiany. Žiaľ, život sa nám začal komplikovať presne 31.3.2018, kedy som družku Mirku odviezol do nemocnice so zvýšenou teplotou. Na pohotovosti jej urobili štandardné vyšetrenia a RTG snímok pľúc. Ten vykazoval minimálne známky zápalového procesu. Po pár hodinách došlo k spontánnemu pôrodu a narodilo sa naše prvé dieťa – Tatiana.

Zhruba po troch dňoch od pôrodu sa začal Mirkin stav rapídne zhoršovať, bola dýchavičná, apatická, vyčerpaná. Nakoľko dojčila, personál nemocnice mi odporučil zakúpiť tradičné voľnopredajné lieky do lekárne na nachladnutie. Až keď Mirke ofialoveli nohy a prestávala dýchať previezli ju na ARO, kde som zistil prvú zdrvujúcu správu, že jej zdravotný stav je nezlučiteľný so životom. Dávali jej minimálnu šancu na prežite. Každá ďalšia správa bola už len horšia a horšia. Nakoľko prestávala dýchať, museli ju resuscitovať a tu zároveň vzniká predpoklad, že práve vtedy sa poškodili: rečové, zrakové a iné centrá. Nakoniec lekári boli nútení uviesť ju do umelého spánku, kedy bola závislá na pľúcnej ventilácii. Niekoľkokrát sa ju pokúšali prebudiť z umelého spánku, avšak neúspešne. Skúšali sme rôzne terapie, ale Mirka nereagovala. Zhruba po štyroch týždňoch začala otvárať oči, no ani vtedy nereagovala na vnemy z vonkajšieho prostredia, nakoľko bola v bdelej kóme.

Počas dvojmesačného pobytu na ARO, prestávala jesť, komunikovať, vzdávala to. Nakoľko zdravotný stav stagnoval, rozhodol som sa ju umiestniť do rezidencie Nestor v Zázrivej, kde sa začalo opäť rehabilitovať. Neskôr sme ju previezli do NRC Kováčová a momentálne s ňou aktívne pracujú psychológovia, rehabilitační pracovníci a je pod neustálym lekárskym dohľadom. Dôležité je, že Mirka to nakoniec nevzdala a chce bojovať ďalej. Túži svoje dieťa držať v náručí a vidieť Tatianu vyrastať.

Existuje možnosť výrazného zlepšenia Mirkinho zdravotného stavu v rehabilitačnom centre ADELI, avšak táto liečba je finančne náročná.

Prosím všetkých dobrých ľudí v Mirkinom mene o akúkoľvek finančnú pomoc na účely tejto rehabilitačnej liečby, lebo: „Žiadne bohatstvo na svete sa nedá zrovnať so zdravým telom.“

Ďakujem Jozef Chrenšť

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých
finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať
z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.
Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk.
V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra banky, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje.
V mene pacientov ďakujeme!