Bálint Fehér

/  28. Februára 2019

Dvojročnému Bálintovi len prednedávnom lekári definitívne stanovili veľmi zriedkavú diagnózu – spinálnu muskulárnu atrofiu (SMA). Je to vrodené ochorenie, ktoré vedie k úbytku svalových buniek a pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva a schopnosti pohybovať sa.

Usmievavý chlapček bojuje s oslabením svalstva celého tela veľmi statočne. Čo mu pomáha, je pravidelné cvičenie dvakrát denne, deň čo deň, k tomu rehabilitácie. Tie si však ako rodina s troma deťmi nemôžeme dovoliť v takom rozsahu, ako by Bálint potreboval.

Od augusta dostáva špeciálnu liečbu vo forme injekcií, ktoré mu veľmi pomáhajú. Je prvý na Slovensku, ktorému túto liečbu aplikovali. Aktuálne dostal štvrtú dávku injekcií a robí naozaj zázraky. Dokáže bez opory sedieť, hoci len na pár minút. Dokáže si sám udržať fľašku s čajom, sám sa bez pomoci otočiť. Keď leží, vie si nad hlavičku zdvihnúť ručičku. Keďže celkovo je jeho ľavá strana ešte veľmi slabá, používa Bálint väčšinou pravú ruku.

Na to, aby bol silnejší a vedel sa postaviť na vlastné nôžky, mal by často absolvovať špeciálne rehabilitácie. Z finančných dôvodov si to dovoliť nemôžeme, aj prvý pobyt sme absolvovali s pomocou dobrých ľudí. Sme veľmi vďační za každú pomoc pre nášho synčeka. Bálint je zázračné dieťa, veľký bojovník, ktorý sa tak ľahko nevzdá a napriek ochoreniu je pre všetkých naokolo usmievavé slniečko.