Dávid Šarina

/  18. Februára 2019

Volám sa Dávid Šarina, mám 21 rokov. Narodil som sa a bývam s mamou a sestrou v Poprade. Do roku 2018 som ako aktívny športovec, získal medaily v plávaní a jazde na snowboarde. Neskôr som sa po zranení kolena venoval posilňovaniu a lezeniu. Po ukončení školy som naberal pracovné skúsenosti v zahraničí. Bol som krátko pred nástupom do nového zamestnania, keď nešťastný pád z výšky zmenil celý môj život.

V máji 2018 som po páde z výšky utrpel vážne poranenia vnútorných orgánov a roztrieštenie stavcov krčnej chrbtice s prerušením miechy, následkom čoho som ochrnul od pŕs dole.

Po viacnásobných operáciách vnútorných orgánov a chrbtice som takmer zomrel na nozokomiálne infekcie, ktorými som sa nakazil v nemocnici. Môj stav bol kritický, bojoval som o život, niekoľkokrát ma oživovali, bol som uvedený do umelého spánku. Prežil som, ale nasledujúce urologické infekcie ma vyčerpávali naďalej a donedávna som bol ležiaci pacient, neschopný pohybu. Práve som sa vrátil z rehabilitácie v Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej, kde mi preliečili infekcie a cvičením mi pomohli nabrať silu, učili ma sebaobsluhe a sedieť. Sedenie mi stále robí problém, kvôli poškodeniu miechy mám kolapsové stavy a moje svalstvo je stále ešte veľmi slabé. V prepúšťacej správe mám odporučenie, aby som pokračoval v rehabilitácii pod odborným vedením, ale o ďalší rehabilitačný pobyt v tomto zariadení môžem požiadať až budúci rok.

Hoci každodenne usilovne cvičím sám, za asistencie mamy a sestry, v domácom prostredí nie je možné napredovať. Potrebujem ďalšiu odbornú neurorehabilitáciu, ktorú mi vedia poskytnúť v ADELI Medical Center v Piešťanoch. Toto zariadenie ako jediné na Slovensku prijíma pacientov aj s mojou diagnózou. Nakoľko liečba v tomto zariadení nie je hradená poisťovňou, je finančne veľmi náročná. Moja mama mi ju nie je schopná zaplatiť, ja sám nemám žiaden príjem. Keďže po zranení miechy je šanca na zlepšenie stavu približne do 1 až 2 rokov od úrazu, prosím dobrých ľudí o finančnú podporu na rehabilitačné pobyty, ktoré veľmi potrebujem.

Mojim snom je znova zaradiť sa do života. Byť schopný zamestnať sa, aby som sa dokázal  postarať o seba, keďže teraz sa o mňa stará moja mama a pomáha mi aj sestra, ktorá ešte študuje. Verím, že s podporou najbližších a všetkých dobrých ľudí budem mať šancu dokázať to. Za každú pomoc srdečne ďakujem.