Erika Švecová

/  5. Júna 2019

Život je neistá cesta

Narodíme sa s láskou a v úcte. Lenže osud si s nami hrá rôzne hry. Jedni to zvládnu, iným sa to darí pomalými krôčikmi, ostatným nedopraje ani to, aby sa tešili v kruhu rodiny. Každá veľká láska obsahuje materstvo. Tak to bolo aj u nás. Tešili sme sa, plný očakávania a rátali, kedy tu už bude to vytúžené – „nový život“. Cestou za rodinou sme mali autonehodu, na veľké šťastie sa nám nič vážne nestalo. Konečne prišiel deň a dcéra Erika sa narodila zdravá.

Starali sme sa o ňu ako sme najlepšie vedeli. Po prvom roku sme si všimli s mojím exmanželom, že Erika má určité problémy – nedokázala sa udržať na nôžkach, strácala rovnováhu a padala na zem. Všetky potrebné vyšetrenia sme absolvovali v Bratislave, ktorá je našim domovom. Neurologické vyšetrenie naše obavy potvrdilo. Diagnóza znela: Ataxia Teleangies (Luj Barovej) ide o poruchu imunity, nábeh na onkologické ochorenie, porucha koordinácie pohybu, udržanie rovnováhy, pohyby očí, či schopnosť komunikovať. Na takúto chorobu lieky nie sú. Často bola hospitalizovaná. V 5. rokoch pri ďalších vyšetreniach malej Erike diagnostikovali rakovinu pľúc (NHL) s metastázami. Na detskej onkológii som s ňou bola jedenásť ťažkých mesiacov. Následne ďalší rok doma brala chemoterapiu v liekoch. Tie dcérka znášala veľmi ťažko. Pri nasledujúcom vyšetrení nastal ďalší zdravotný problém: žlčníkové kamene, trombus (krvná zrazenina) na srdiečku, problémy s pečeňou, rast hemangiómu na dolnej pere úst.

Dnes má Erika 21 rokov. Časté vyšetrenia ju vyčerpávajú. Najradšej by bola v škole medzi rovesníkmi. Žiaľ, jej ťažká diagnóza to nedovoľuje. Má problémy aj s výslovnosťou, nerozumieme, čo hovorí. Každá matka sa pri narodení teší na zdravé dieťa. Predstavuje si prvé krôčiky, kolektív v materskej škole, ako ho príjme, na prvú školskú tašku, strednú či vysokú školu, počuje svadobné ,,áno“ pred oltárom. Predstavy sú pekné, ale cesta neistá. U nás žiť znamená bojovať každý deň. Človek sa môže rozlúčiť so všetkým, len nie s nádejou. Ľúbim svoje dieťa nadovšetko. Pri pohľade na budúcnosť mi myšlienka na Eriku zviera srdce. Viem, že dcérinmu utrpeniu moje slzy nepomôžu. Slzy radosti sa mi kotúľajú po lícach len vtedy, ak ju nič nebolí. Ak je cesta ďaleká, poznáš silu koňa, ak niečo dlho trvá, spoznáš srdce človeka.

Pomôcť Erike môže rehabilitačný pobyt v ADELI v Piešťanoch. S pokorou prosím o finančnú podporu na jej pobyt v ADELI Medical Centre, ktorý je nevyhnutný na uchovanie a zlepšenie jej zdravotného stavu. Prosím, majme svoje srdcia vnímavé a otvorené a nájdime v sebe porozumenie aj pre problémy iných. Pomôžme si navzájom a pomoc sa nám dvojnásobne vráti. Dobré skutky nekonáme z prosby, ale z lásky.

Za vašu pomoc, podporu a radu ďakujem.
Erika Švecová – matka