Glória Vieriková

/  4. Marca 2019

Glória sa narodila 26. septembra 2017 o 3 mesiace skôr s mierami 1542 g a 37 cm. Termín pôrodu bol až v polovici decembra. Rozbehol sa pôrod a musela prísť na svet, bojovať sama, dýchať sama, nevedela skoordinovať sanie mlieka s dýchaním a prehĺtaním. Trvalo hodinu, kým som do nej dostala pár mililitrov mlieka. Tri týždne na jednotke vysokošpecializovanej starostlivosti a takmer 2 mesiace na jednotke intenzívnej starostlivosti. Kvôli nezrelým pľúcam inhalujeme flixotide. Na srdiečku otvorený tepnový spoj a duktus, ktorý ak sa neuzavrie, tak nás čaká operácia v Bratislave.

Mentálne je Glória veľmi šikovná, no brzdí ju hrubá motorika. Oblasť bruška a chrbátika je hypotonická a končatiny má akrálne hypertonické tzn. stiahnuté, kŕčovité. Diagnóza: má centrálnu tonusovú a koordinačnú poruchu. Momentále má 17 mesiacov a nedávno začala štvornožkovať, skracuje sa jej šlacha na pravej nohe a pravú ruku má len pomocnú, z čoho vyplýva diagnóza hemiparéza pravej strany tela. Každý deň 3x cvičíme Vojtovu metódu. Absolvovali sme rehabilitačné pobyty v Martine, ktoré hradí poisťovňa a prvý krát sme boli v ADELI Medical Centre v Piešťanoch, kde Glóriu správne naštartovali. Ukázali jej nové pohybové vzorce a videla som pokroky už na prvom pobyte. Potrebuje intenzívne rehabilitovať, aby sa postavila na vlastné nohy, aby rozhýbala pravú stranu tela.

Slovenské poisťovne nepreplácajú rehabilitáciu v ADELI. Môj rodičovský príspevok vystačí na plienky, stravu, hygienické potreby, ošatenie; manžel platí hypotéku a neustále kaziace sa auto. Každé 1 Euro nám pomôže, aby sme zaplatili pobyt v ADELI, pretože Glória tam napreduje. Prosím pomôžte jej. Keďže som ju nevedela donosiť, tak jej to dlžím a spravím pre ňu všetko!

Ďakujem Glóriina mama Petra.