Katarína Geletková

/  25. Februára 2019

Dovoľte, aby som Vám predstavila Katarínku.

Katka je naše predčasniatko. Po troch mesiacoch strávených v nemocnici sme si priniesli domov krásne kučeravé, vysmiate dievčatko. Komplikácie nastali po očkovaní, keď mala päť mesiacov. Zo dňa na deň sa prestala smiať, chytať do ručičky a prestala reagovať na ľudí a veci okolo seba. Dostávala bolesti alebo kŕče a pri nich ju skrývali do klbka, akoby ju bolelo bruško a veľmi pri nich plakala. Keď som to povedala lekárke, tvrdila, že je to kolika a prejde to samo. No neprešlo a na neurológii a po EEG vyšetrení lekárka povedala, že ide o epilepsiu.

Po nasadení liečby kŕče prestali a začal náš začarovaný kruh rehabilitácií. No v marci 2016 dostala silný zápal pľúc a uviedli ju do umelého spánku na jedenásť dní. Nepodarilo sa ju prirodzene prebrať a nasledovalo zavedenie trachei, následne PEG, za Katku dýchal prístroj. Strávili sme štyri a pol mesiaca v nemocnici. Bolo strašné pozerať sa na dcérku, ktorá je sama hadička a hlavne sa naučiť všetko okolo nej, postarať sa, nakŕmiť cez hadičku do bruška, odsávať, pretože za tých jedenásť dní zabudla úplne všetko. Doniesla som si dieťa, ktorého som sa bála. Trvalo mi skoro rok, kým som sa odhodlala s ňou znovu začať cvičiť.

Naše prvé kroky viedli do ADELI v Piešťanoch. Veľmi nás to posilnilo, aj Katku, začala si držať sama hlavičku, bola spevnená a aj mňa, lebo som sa naučila s ňou cvičiť. V ADELI ma poučili, aj som si natočila zopár videí ako s ňou budem doma pokračovať. Boli sme na rehabilitáciách v ADELI tri krát a túžime vrátiť sa tam znovu. Katka sa veľmi snaží a aj malinký pokrok nás veľmi teší. Preto sa aj touto cestou chceme uchádzať o Vašu pomoc.

Pozdravujeme Katka a mama Klára.