Lenka Bílá

/  25. Marca 2019

Neurorehabilitáciu v ADELI Medical Center okúsila Lenka prvýkrát pred Vianocami 2018 v rámci projektu Nadácie ADELI pre ľudí z ústavnej starostlivosti. Lenka sa pohybuje pomocou štvorbodových barličiek. Je trochu ostýchavá, kým sa rozrozpráva. Má veľa kamarátov na sociálnych sieťach. Počas svojho pobytu sa vzorne pomáhala starať o ostatných hostí z domovov sociálnych služieb, ktorí boli úplne nesamostatní. Okrem toho, že pomohla opatrovateľskému tímu ADELI, preukázala sama výborné schopnosti, vhodné na ošetrovateľku. A vie výborne objednávať kakao!

“Volám sa Lenka Bílá, mám 27 rokov a detskú mozgovú obrnu. Narodila som sa v septembri 1991, predčasne. Bývam v dedine Solčany, ale od 7 rokov navštevujem celoročne DSS Hrabiny, Nová Baňa.

Moje záľuby: hrám boccu za školu, rada som tancovala na invalidnom vozíku. Hovorím v minulosti, lebo sa to už v našej škole nekoná. Ďalej rada vymaľovávam omaľovánky, rada trávim čas na počítači a sociálnych sieťach, skypujem a pozerám youtube. Pokiaľ sa nám dá, rada chodím s rodičmi na prechádzky a ešte radšej do veľkých obchodov.

V ADELI mi pomohli ponaťahovať moje stuhnuté ruky, nohy, aj chrbát. Naučili ma, ako mám cvičiť. Po rehabilitáciách v ADELI sa mi ľahšie chodilo, ľahsie som vstávala z postele a nepobolieval ma chrbát.

Mojim snom je, aby som niekedy dokázala sama chodiť a nebola odkázaná na pomoc iných.