Lucia Vojteková

/  14. Marca 2019

Lucka je usmievavé 10-ročné dievčatko z Terchovej. Bojovala hneď od narodenia ako prišla na svet. Narodila sa predčasne, po pôrode bola resuscitovaná, neskôr na umelej pľúcnej ventilácii. Narodila sa s cystou v brušku, ktorú vyoperovali 9. deň po narodení, pretože jej náhle zväčšovanie ohrozovalo jej život. Jej stav bol vážny, negatívne prognózy nás s manželom psychicky ničili. Lucka bola lekármi medicínsky odpísané dieťa. Jej diagnózy sú: detská mozgová obrna (spastická kvadruparéza), jej pridružené diagnózy – porucha pozornosti, koncentrácie, koordinácie, strabizmus, ďalej je to Arnold-Chiari malformácia, aneuryzma fossa ovalis, neskôr diagnostikovaný autizmus.

Od narodenia sme cvičili Vojtovu metódu, absolvovali sme rôzne rehabilitačné a kúpeľné pobyty. Opakovaním, týchto náročných a pre Lucku aj bolestivých terapií, prinášali pomaličky úspech. Aj napriek neustálemu cvičeniu sme sa nevyhli skolióze, ktorú máme od narodenia, keďže je to neurologického pôvodu, Lucka musí nosiť aj nepohodlný korzet. Jej boj so zákerným ochorením, s mozgovou obrnou, návštevy odborných ambulancií a rehabilitácie sú hodiny tvrdej driny, o to viac sa tešíme z jej pokrokov.

Nedávno sme absolvovali rehabilitačný pobyt v ADELI Medical Centre v Piešťanoch. Práca fyzioterapeutov, ich nasadenie a profesionalita nám a hlavne Lucke veľmi vyhovovala, pretože s ňou, ako autistkou, bola náročná práca a tento špeciálny prístup k nej zvládli na jednotku. Terapie však treba opakovať minimálne 2x ročne, žiaľ, financovať z vlastných zdrojov je to nemožné. Pracuje len manžel a máme ešte 3 ročnú dcérku. Jej snaha a odhodlanosť nás posúva celú rodinu vpred a presne tak ako ona, vieme sa tešiť z maličkostí.

Preto prosíme dobrých ľudí o pomoc pri financovaní týchto kvalitných rehabilitácií, ktoré Lucke pomáhajú spevňovať svalstvo celého tela a hlavne má šancu pomaličky sa približovať k úrovni svojich rovesníkov. Aj keď zdravie si za peniaze nekúpime, kvalitnú zdravotnú starostlivosť áno.

Vďační rodičia Mária a Pavol Vojtekovci.