Martin Hlavatý

/  13. Decembra 2018

Môj syn Martin, usmievavý, pohodový chlapec, ktorý sa na svet pozerá z invalidného vozíka. Od narodenia má detskú mozgovú obrnu. Táto diagnóza prináša rodine aj samotnému  handicapovanému človeku veľa obmedzení. Je potrebné vyvinúť veľké úsilie pri  prekonávaní bežných a jednoduchých činností. Za touto diagnózou sa skrývajú rôzne formy postihnutia. Veľmi často je poškodený pohybový aparát. Maťko má spastickú formu, čo vyžaduje  denne pracovať s telom, vyťahovať skrátené šľachy, rozcvičovať a uvoľňovať spazmy, aby sa zlepšil rozsah pohybov. Bojujeme o každý pohyb, ktorý urobí sám. Aj keď cvičíme denne podľa pokynov terapeutov, v domácom prostredí nie je možné tak napredovať. Jeho stav dlho stagnoval hoci sme  pravidelne chodili na liečenia. Hľadali sme možnosti ako zlepšiť jeho  nepriaznivý zdravotný stav. Našou nádejou sa stalo rehabilitačné centrum ADELI Medical Center v Piešťanoch. Prvý pobyt  bol náročný, intenzívny, ale ukázal, že toto je tá správna cesta.. Cvičí sa tu v špeciálnom  kozmickom obleku, za pomoci  troch fyzioterapeutov. Program cvičení je individuálny, prispôsobený pacientovi podľa jeho  schopností a možností. V tíme odborníkov je aj logopéd, ergoterapeut, masér. Doplnkovou liečbou môže byť aj hyperbarická kyslíková terapia. Hoci je táto liečba komplexná s vynikajúcimi výsledkami, zdravotná poisťovňa ju neprepláca. Pacient si ju  hradí v plnej výške. 2 týždňový pobyt stojí viac ako 3000 eur.

Vďaka ochote dobrých ľudí, darcov 2% z daní, sponzorov, Nadácii Adeli, mohol môj syn absolvovať niekoľko rehabilitačných pobytov. Každý pobyt ho posunul o krok vpred. Vidíme u neho celkové zlepšenie motorických funkcií, zlepšenie držania tela, svalového tonusu a zväčšenie aktívnych a pasívnych pohybov v kĺboch. Aj tento rok by sme chceli zopakovať liečbu v ADELI ak sa nám podarí získať potrebné finančné prostriedky. Ďakujeme všetkým, ktorý sa rozhodnú Martinovi pomôcť a prispieť na jeho liečbu, pretože nikto z nás nevie, čo má osud pre nás pripravené a len vzájomná pomoc robí náš život zmysluplný.

Ďakujeme