Michal Ripel

/  17. Júna 2019

Michal je mladý 17-ročný chalan. Celý svoj život vynikal vo futbale, ktorý aktívne hrával. K futbalu sa pripojil aj futsal a jeho životným snom bolo raz sa tým živiť. Bol príkladným chlapcom, rozumný, veľmi zodpovedný a pracovitý, nakoľko má štyroch ďalších súrodencov. Tréner žiakov si Michala všímal a videl jeho šikovnosť aj viesť a tak ponúkol Michalovi možnosť trénovať prípravkárov futbalu a jeho sen sa pomaly stával skutočnosťou.

Navštevoval strednú stavebnú školu ako inštalatér a sníval o pokračovaní na vysokej škole. Michal je štvrtým dieťaťom. Jeho osud to však zariadil inak. V letný deň 7. augusta 2018 Michal kosil trávnik. Po práci sa chcel osviežiť v bazéne, ktorý sme mali na dvore a nešťastne skočil. Zostal nehybne plávať, čo si všimol najmladší syn 10-ročný Jakub a držal Michalovi hlavu nad vodou, aby sa neutopil. Nemohol sa ani pohnúť a kričal na babku, ktorá privolala pomoc. V nemocnici mi však podali nemilosrdné informácie. Michal si zlomil väzy C5 krčný stavec a porušil miechu.

Po operácií v Žiline, kde mu vložili do chrbtice titánový stavec, Michala museli previezť do Martina. Mal ťažkosti s dýchaním a jeho pľúca fungovali len na 10 percent. Bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a bola mu zavedená tracheostómia. Slová lekárov zneli: „Váš syn bude živou mŕtvolou. Nikdy nebude sám jesť, piť, dýchať, hýbať sa a už vôbec nie hrať futbal.“

Chceli ho umiestniť do ústavu, nakoľko mi povedali, že sa oňho nebudem vedieť sám postarať. Ale zázraky sa mi začali diať pred očami. Michal začal sám dýchať, prehĺtať a dokonca si začal cítiť ruky. Zbavili ho aj tracheostómie. Pľúca sú stále veľmi slabé, ale bojuje ako lev. Dokonca sa sám naje, aj keď s pomocou, ale je to veľký pokrok. Nakoľko som vychovával päť detí sám, z toho tri neplnoleté, mal som to veľmi ťažké.

S pomocou dobrých ľudí sa nám podarilo Miška dostať do ADELI Medical Centra. Robia tam s ním zázraky a obrovské pokroky. Sám sa už dokáže udržať v sede a vo vozíku sedí bez pripútania. Lekári mu dávajú veľmi dobré prognózy, nakoľko si nohy pociťuje, len ich treba rozbehať.

Verím, že môj syn bude opäť chodiť! Snažím sa mu pomôcť ako sa najviac dá a stále sa nájdu ľudia s dobrým srdcom. Každému, kto sa rozhodne pomôcť môjmu synovi, vopred ďakujem.

Otec Pavol Ripel