Peter Husanica

/  15. Apríla 2019

Volám sa Peťko Husanica a narodil som sa 21. marca 2018. Nedávno som oslavoval svoje prvé narodeniny. Prišiel som na svet o pár týždňov skôr, čiže v 37. týždni tehotenstva. Deň pred mojím narodením sa maminke zhoršil zdravotný stav, následne bol zistený hraničný CTG záznam a pritomný polyhydramnion. Narodil som sa cisárskym rezom a radosť z môjho narodenia vystriedal strach o moje zdravie. Lekári oznámili mojim rodičom, že nastalo u mňa kožné krvácanie a všetko poukazuje na ťažkú hypotoniu. Nasledoval okamžitý transport z kežmarskej do popradskej nemocnice, kde na Oddelení patologických novorodencov  majú potrebné vybavenie.

Hneď ako sa moja maminka čo len trošku zotavila po pôrode cisárskym rezom, mohla byť hospitalizovaná na oddelenie ku mne. Začal sa tažký boj o pitie materského mliečka. Nemal som vyvinutý sací reflex, takže som nemohol piť materské mlieko z prsníka, ale pokusom z fľaše a zároveň som musel byť sondovaný a pomocou sondy dokrmovaný. Pobudol som v inkubátore 5 dlhých dní. Na šiesty deň ma mohli lekári vybrať z inkubátora do perinky a tak mohla moja maminka so mnou začat cvičit cviky Vojtovej metody, ktoré pomáhaju bábätkám k zlepšeniu motoriky. Nebolo to však jednoduché, pretože som nedokázal nijako dať na vedomie, že na tieto podnety reagujem. Veľkú starosť robila lekárom a mojim rodičom apatia, ktorá všetkých privádzala k veľkým pochybnostiam, či sa môj zdravotný stav niekedy zlepší.

Po troch týždňoch od narodenia sme boli s maminkou prepustení z nemocnice domov. Vedel som piť mliečko z fľaše. Kedže môj príchod na svet sprevádzali ťažkosti, musím byť sledovaný odbornými lekármi ako sú: neonatológ, neurológ, ortopéd, urológ, endokrinológ. Zároveň som pod dohľadom rehabilitačného lekára.

Hoci som na tomto svete ešte len jeden rok, vybojoval som prvé pokroky. Hoci sa môže zdať, že hýbať sa a držať vzpriamene chrbátik a hlávku je jednoduchá vec… nie, nie je! Aby som dokázal urobiť a bežne používať tieto „obyčajné“ pohyby, musím aspoň 3-krát denne cvičiť pomocou Vojtovej metódy, absolovovať pravidelné rehabilitačné pobyty, príjimať veľa podnetov a hlavne NAUČIŤ sa tieto podnety príjimať. Aby sa tak stalo, predchádzať by mali tomu aj iné terapie ako sú oxygenoterapia, ergoterapia, plávanie, hipoterapia a ďalšie. Absolvoval som rehabilitačné pobyty v Martine, ktoré hradí poisťovňa a rád by som absolvoval aj pobyt v ADELI v Piešťanoch.

V tomto čase mi diagnostikovali na genetike Prader-Williho syndróm. Zaostávam v motorickom a mentálnom vývine, mám nezostúpené semeníky, som hypotonik. Všetky tieto príznaky spadajú práve na spomínanú diagnózu.

Mám užasných rodičov a môjho veľkého 5 ročného brata Paľka, ktorí ma nadovšetko ľúbia a urobia všetko preto, aby som napredoval. Môj braček Paľko chce so mnou hrávať futbal, behať a skákať. Verí, že tak ako sa on naučil chodiť, hrať sa, sám jesť, piť, tak sa to podarí aj mne. Už pár týždnov sa dokážem usmievať a vďaka tomu sa do našich životov dostalo slniečko. Snaha mojich najbližších však niekedy, žiaľ, nestačí. Tak ako v iných rodinách, aj v mojej rodine sú finančné prostriedky obmedzené a určené pre fungovanie celej mojej rodiny. Ja však potrebujem omnoho viac.

Svojim príbehom by som rád oslovil všetkých Vás, ktorí by ste mi vedeli akoukoľvek formou pomôcť a mojim rodičom z časti uľahčiť boj o pokroky a kroky v mojom živote, aby som sa mohol dostať do ADELI.

Za Vašu pomoc Vám vopred ďakujem!

Peťko Husanica s rodinou