Roman Bertók

/  25. Marca 2019

Roman patrí do skupinky ľudí z ústavnej starostlivosti, ktorým pred Vianocami 2018 Nadácia ADELI sprístupnila rehabilitáciu v miere, ktorú by si sami nemohli zabezpečiť.

“Narodil som sa v roku 1991 v Bratislave, kde som aj vyrastal. Pochádzam zo slabších pomerov. Mám mamu, otca a štyroch súrodencov, s ktorými som býval do môjho jedného roka. Ďalšie dva roky som strávil v Kojeneckom ústave “Železná studienka” v Bratislave. Od troch rokov ma umiestnili do Domova sociálnych služieb GAUDEAMUS v Bratislave s diagnózou detská mozgová obrna. V tomto zariadení som už rehabilitoval. Momentálne bývam v Domove sociálnych služieb Hrabiny, Nová Baňa. Tu som úspešne vyštudoval strednú školu – som záhradník. Vo voľnom čase si rád zahrám hru boccia, v ktorej aj súťažím. Vyhral som už 1. a 2. miesto na majstrovstvách SR. Rád bicyklujem na stacionárnom bicykli motomed, počúvam hudbu rôznych žánrov, navštevujem počítačový krúžok a veľmi rád chodím von na prechádzky. V ADELI mi povedali, že rehabilitácia by mi pomohla s chôdzou, lebo cvičením by sa môj zdravotný stav zlepšoval. Taktiež mi odporučili trojkolesový bicykel, ten by bol obrovským prínosom a motiváciou v živote.

Fyzioterapeut ADELI potvrdil, že bystrý mladý muž má veľké šance zaradiť sa do spoločnosti, len s minimálnym prispením na systematické rehabilitácie. Roman je veľmi pohyblivý a má veľký potenciál na zlepšenie. Aj jeho terapeutka z DSS potvrdila, že intenzívne rehabilitácie scelili Romana po fyzickej stránke, zvýšili jeho ohybnosť.

Bez zmienky by nemalo zostať, že Roman preukázal v ADELI množstvo svojich talentov. Vie organizovať izbové diskotéky a dobre tancuje.