Roman Tomi

/  20. Februára 2019

Volám sa Ema Tomiová, bývam v malej dedine Roštár v rožňavskom okrese a mám 27 ročného syna Romana, ktorý sa vážne zranil pri dopravnej nehode v októbri 2017. Odo dňa autonehody upadol do bdelej kómy. Utrpel vážne zranenia mozgu, s tým súvisiace krvácanie do mozgu, devastačné zlomeniny viacerých končatín a pľúcne pomliaždeniny.  Vzhľadom na to, že syn nič nevníma, trvalo je pripútaný na lôžko, vznikli na jeho tele dekubity. Aj z tohto dôvodu je potrebné sa o neho 24 hodín denne starať. Domáca starostlivosť vzhľadom na jeho veľmi vážny zdravotný stav nie je možná. Od autonehody až doposiaľ je neustále v rezidencionálnej zdravotnej starostlivosti. Na základe odporúčania viacerých odborníkov, vrátane lekárov, by som veľmi rada zabezpečila synovi kyslíkovú terapiu. Liečba oxygenoterapiou je veľmi finančne a časovo nákladná. Táto terapia eliminuje hypoxiu, má antihypoxický účinok, zvyšuje toleranciu psychickej a fyzickej záťaže, posilňuje organizmus, vitalitu, má silné antibakteriálne a protizápalové účinky, čo by bolo veľmi dobré, keby to môj syn mohol absolvovať, aby sa mu aspoň trochu zlepšil zdravotný stav.

Žijeme spolu s manželom v dvojizbovom staršom rodinnom dome, pričom sme obaja v hmotnej núdzi a náš mesačný príjem nám nedovoľuje zabezpečiť tak finančne nákladnú liečbu, ktorá by synovi zlepšila aspoň čiastočne kvalitu života. Všetky potrebné rehabilitácie by sa uskutočnili v ADELI v Piešťanoch. Poskytované terapie práve v tomto zariadení zlepšili zdravotný stav už mnohým pacientom.

Pred tým ako sa stala autonehoda, syn žil v usporiadanom vzťahu. Mal priateľku, s ktorou majú dvoch synov. V súčasnosti majú chlapci 3 a 5 rokov.  Po autonehode sa jeho priateľka odsťahovala k svojej matke aj s deťmi. Ja spolu s manželom napriek udalostiam, ktoré nás postihli, naďalej sa intenzívne zaujímame o svojich vnukov. Pravidelne ich navštevujeme a trávime s nimi čas. Tragédia, ktorá sa stala v našej rodine veľmi zasiahla do našich životov  a syn nám veľmi chýba. Každý deň naňho myslíme.

Dennodenne absolvujem cestu z obce Roštár do okresného mesta Rožňava, len aby som videla syna a mohla s ním tráviť čas. Počas mojich návštev v nemocničnom prostredí sa o neho starám tak, že s ním precvičujem horné a dolné končatiny, podávam mu lieky na večer, dávam mu masáž, stimulujem jeho svalstvo a samozrejmosťou je, že mu denne prinášam mixovanú stravu. Tak ako chýba mne, nie menej chýba aj deťom a celej našej rodine. Len veľmi ťažko zvládame túto nepriaznivú situáciu a zo všetkých síl by sme synovi chceli pomôcť. Preto Vás veľmi pekne prosíme, ak je vo Vašich možnostiach, zafinancovať nám terapiu kyslíkom, čo je v súčasnosti pre nás jediný svetlý bod, ktorý by synovi mohol pomôcť a ktorý by mu aspoň čiastočne zlepšil kvalitu života. Prosím Vás, pomôžte nám splniť náš sen, pomôžte nášmu synovi.

S úctou Ema Tomiová