Sebastián Stach

/  25. Februára 2019

Náš príbeh sa začína už v tehotenstve. Od tretieho mesiaca som začala veľmi opúchať. Na prvý pohľad bolo vidieť, že môj organizmus sa zavodňuje, avšak lekárka tvrdila, že všetko je v poriadku, vraj si to len nahováram. Napokon dňa 3.6.2016 na 27. týždeň tehotenstva sa narodil náš synček Sebastianko s pôrodnou hmotnosťou 900 g a 35 cm.

Človek si povie, že koľko detí sa narodí predčasne, no háčik je v tom, že nie je predčasne ako predčasne. Hneď po pôrode bol Sebastianko umiestnený v inkubátore, neskutočne sme sa z neho tešili. Prvých pár dní bolo všetko v poriadku, no na piaty deň chytil náš drobček infekciu a zakrvácal do pľúc a do bruška. Následne na to bol na intubácii a prestal močiť. Lekári nám povedali, že je koniec, nech sa pripravíme na najhoršie. Vraj sa s ním máme rozlúčiť. Tieto slová by žiadna matka nikdy nemala počuť. Bol to najhorší deň nášho života. Vtedy sme kľačali pred kaplnkou Panny Márie a s plačom sme sa modlili, nech nám synčeka zachráni. Na druhý deň ráno nám volali z nemocnice, že Sebinko je z najhoršieho vonku a vyzerá to s ním celkom dobre. Po zakrvácaní sa mu spravila krvná zrazenina v semenníku, z toho dôvodu ho previezli do Bratislavy, kde podstúpil operáciu. Práve v Bratislave chytil druhú infekciu, vplyvom čoho zakrvácal do komôr mozgu. Takmer dva mesiace bol v inkubátore na intubácii.

Akoby zázrakom si sám povyťahoval všetky hadičky, začal dýchať bez pomoci prístrojov a jeho stav sa začal zlepšovať. Lekári nám nevedeli povedať ako to s ním bude ďalej, či bude chodiť a rozprávať, alebo nie. Vraj čas všetko ukáže. No nie je čas čakať, z toho dôvodu sa snažíme robiť všetko pre to, aby bol jeho vývoj správny, aby bol z neho raz silný dospelý človek.

Je to veľký bojovník, no ani z ďaleka nie je dobojované. Sebastianko má diagnózu centrálny svalový hypertonus a jeho psychomotorický a rečový vývoj je oneskorený. Bude mať 3 rôčky no ešte stále nerozpráva. Od začiatku cvičíme rôzne metódy a chodíme na viacero terapií, ktoré mu pomáhajú v napredovaní a postavili ho na nožičky. Začiatkom roka sme absolvovali prvý neurorehabilitačný pobyt v ADELI Medical Centre, vďaka ktorému Sebastianko začal chodiť. Stále je tá chôdza napätá a  nie je to ešte ,,ono“. Pevne veríme, že rehabilitácie v ADELI nám pomôžu v napredovaní a Sebastiankove nedostatky sa raz odstránia na sto percent.

S naším úžasným synčekom bojujeme a vždy bojovať budeme. Ďakujeme!