Zachariáš Chumchal

/  1. Apríla 2019

Boli sme mladý manželský pár, ktorý sa tešil na svoje prvé bábätko. Mali sme veľkú radosť, keď sme sa dozvedeli, že som tehotná. Všetka naša radosť a očakávanie sa však zrútilo hneď na prvej veľkej tehotenskej kontrole. Lekári tvrdili, že má niečo na mozgu a nevedia, čo to je. S touto strašnou správou nás poslali domov a objednali na ďalšie kontroly. Nakoniec sa zistilo, že dieťatko malo krvácanie do mozgu, ktoré sa zapuzdrilo a vytvorilo hematóm s veľkosťou 1 cm.

Po čase sa nám narodil chlapček, ktorému sme dali meno Zachariáš. Na prvý pohľad nám lekári nevedeli nič povedať. Zachariáš vyzeral fyziologicky dobre, ale aj tak sme po pôrode začali cvičiť pre istotu Vojtovu metódu. Už v druhom mesiaci sme začali pozorovať, že Zachariáš pri cvičení zle reaguje na pravú stranu. V ďalších mesiacoch sa to nezlepšovalo a bola mu diagnostikovaná mozgová obrna – pravostranná hemiparéza. Okolo desiateho mesiaca sme si zažili jeho prvý epileptický záchvat, ktorý bol spôsobený poškodením mozgu. Vďaka starostlivosti vynikajúcich lekárov, rehabilitačných sestričiek aj životnému štýlu, kedy denne musíme cvičiť a pracovať na jeho zručnostiach, sa Zachariáš posúva pomaly dopredu.

V túžbe, aby náš syn bol na tom zdravotne lepšie, sme skúsili aj rehabilitačný pobyt v ADELI Medical Centre, ktorý nám zaplatila Zachariášova babička. Boli sme nadšení z toho, ako rehabilitačný personál vedel skvele pracovať s našim synom a aké pokroky urobil už za dva týždne. Spevnil a vyrovnal sa mu chrbát, zlepšil sa mu úchop postihnutej ručičky a trochu sa mu uvoľnila stiahnutá päta.

Lekárka z neurológie nám hovorila, že máme so Zachariášom veľa cvičiť, pretože pokiaľ sa dobre rozcvičí, má šancu viesť dobrý a samostatný život. Vidíme, že v tomto nám môže ADELI veľmi pomôcť. Problém však je, že liečba je na naše možnosti nákladná. Prosím, pomôžte nám dať Zachariášovi kvalitný život s čo najmenšími obmedzeniami. Ďakujeme!