Alex a Sofinka Kalaninovci

Alex a Sofinka Kalaninovci – statočné a životaschopné dvojičky, malí bojovníci, ktorým bohužiaľ osud nenadelil toľko zdravia ako ich rovesníkom. Vo veku 4 rokov ešte nedokážu to, čo je pre iné deti prirodzené – chodiť, posadiť sa, rozprávať. Každý malý pokrok ich stojí veľa úsilia a nespočetné hodiny rehabilitácií.

Maminkine tehotenstvo prebiehalo bez komplikácii až do začiatku 7. mesiaca, kedy musela byť hospitalizovaná. Po dvoch týždňoch strávených pod neustálym lekárskym dozorom bolo však nutné tehotenstvo predčasne ukončiť. A tak vo februári, v 31. týždni prišli Alex a Sofinka na svet. Boli umiestnené do inkubátora a prvé dni života prežili na umelej pľúcnej ventilácii, neskôr na kyslíkovej podpore. V nemocnici strávili päť a pol týždňa. Mesiac po príchode domov s nimi maminka začala pravidelne rehabilitovať pomocou Vojtovej metódy. Ich motorický vývoj bol však oneskorený a nasledoval kolotoč vyšetrení.

Maminka o spoločnom každodennom úsilí hovorí: „Neustále sa snažíme nestratiť silu a odhodlanie. Deťom sa plne venujem a intenzívne s nimi rehabilitujem. K tomu je však potrebná neustála stimulácia a špeciálna starostlivosť. Absolvovali sme už niekoľko rehabilitačných pobytov v rôznych zariadeniach aj v ADELI Medical Centre v Piešťanoch. Vďaka tomu dnes už Alex rozpráva, sám sa aktívne otáča, dokáže sedieť a štvornožkuje. Postaví sa s oporou, ale zatiaľ nechodí. Sofinka je na tom horšie, cielene sa nepretáča. Snažím sa ju polohovať a veľmi sa jej páči poloha v sede s pomocou. Diagnóza detská mozgová obrna – spastická kvadruparéza, vyžaduje veľké úsilie: neustávať v cvičení, v liečbe a tešiť sa z každého aj najmenšieho pokroku!“

Ďakujeme všetkým dobrým ľuďom, ktorí Alexa a Sofinku doteraz podporili a pomáhali. Intenzívna rehabilitácia v ADELI Medical Centre v Piešťanoch obom deťom veľmi prospieva.

Veríme, že aj vďaka poctivému cvičeniu a kvalitnej terapii majú Alex i Sofinka nádej na zlepšenie zdravotného stavu a pekné detstvo s rovesníkmi, aké si zaslúžia všetky deti.

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Alex a Sofinka Kalaninovci