Lenka Hnidzíková

Volám sa Lenka Hnidzíková a mám 9 rokov. Som veľmi šťastné a usmievavé dievčatko aj napriek mojim diagnózam, ktorých je dosť: detská mozgová obrna, choré srdiečko, epilepsia, som po operácií malého mozgu, očí, oboch nožičiek. Napriek tomuto všetkému chcem napredovať a robiť ďalšie pokroky. Veľmi ľúbim svojich starých rodičov, ktorí sa o mňa obetavo starajú, keďže moja maminka zomrela ešte predtým, ako som sa narodila.

Moja stará mama Emilka spomína: Naša životná tragédia sa začala, keď našu dcéru v 6. mesiaci tehotenstva hospitalizovali v nemocnici so zápalom pľúc. Po vyšetreniach sa ukázalo, že príčinou bola chrípka H1N1. Dcérin stav sa prudko zhoršoval a museli ju dať do umelého spánku. Pre veľmi vážny zdravotný stav bola nevyhnutná sekcia plodu, čo však dcérin stav ešte zhoršilo. Nakoniec svoj boj o život prehrala… Dieťatko, ktoré sa narodilo, bola moja vnučka Lenka. Vážila len 940 g a merala 35 cm. Lekári jej dávali malú nádej na prežitie, ale ich mimoriadna snaha spolu s obrovskou Lenkinou vôľou žiť urobili zázrak. Lenka prežila. Lekárske vyšetrenia však ukázali, že má poškodený zrak s hrozbou slepoty, choré srdiečko a vrodenú DMO kvadruspastickú formu. My, starí rodičia sme sa rozhodli vziať si vnučku do opatery. Malá bola ešte vtedy na dýchacom prístroji, dnes už dokáže dýchať sama. Na začiatku to však bolo veľmi ťažké.

Napriek tomu Leničku veľmi ľúbime a pokroky, ktoré urobila, sú naozaj veľké. Pravidelne rehabilitujeme v ADELI Medical v Piešťanoch, kde sa nám veľmi páči. Naša Lenka si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Nedokáže sa sama najesť, nechodí, treba ju často polohovať. Vďaka rehabilitáciám v ADELI však napreduje. Dokáže sa sama posadiť, držať fľašku, povie aj pár slov – mama, baba a keď je hladná povie „ham“. Pre niekoho sú to možno drobnosti, ale pre nás je každý pokrok veľkým krokom a radosťou.

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Lenka Hnidzíková