Michal Ripel

Michal Ripel – mladý urastený chalan. Celý život vynikal vo futbale, ktorý aktívne hrával. Všetci ho poznajú ako skvelého mladíka, rozumného, veľmi zodpovedného a pracovitého, ktorý pomáha aj svojim štyrom súrodencom. Navštevoval strednú stavebnú školu a uvažoval o pokračovaní na vysokej škole. Tréner žiakov si Michala všímal a videl jeho všestrannú šikovnosť, tak mu ponúkol možnosť trénovať prípravkárov futbalu. Michalov sen sa pomaly stával skutočnosťou. Osud to však zariadil inak…

7. august 2018 bol horúci letný deň a Michal kosil trávnik. Po práci sa chcel osviežiť v bazéne na dvore, avšak nešťastný skok do vody mal hrozné následky. Zostal nehybne plávať, čo si našťastie všimol najmladší 10-ročný brat Jakub a držal Michalovi hlavu nad vodou, aby sa neutopil. Nemohol sa ani pohnúť a kričal na babku, ktorá privolala pomoc. V nemocnici však výsledok vyšetrenia znamenal nemilosrdný ortieľ: Michal si skokom zlomil krčný stavec a porušil miechu.

Situácia bola vážna. Po operácii pretrvávali ťažkosti s dýchaním a pľúca fungovali len na 10 %. Umelá pľúcna ventilácia, tracheostómia, lekári boli skeptickí a tvrdili, že Michal už nikdy nebude sám jesť, piť, dýchať, hýbať sa a už vôbec nie hrať futbal. Odporúčali umiestnenie do ústavu.

Zázraky sa však stále dejú! Michalova túžba žiť bola veľmi silná. Začal sám dýchať, prehĺtať, dokonca si začal cítiť ruky. Zbavili ho tracheostómie. Pľúca sú stále veľmi slabé, ale bojuje ako lev. Dokonca sa sám naje, aj keď s pomocou, ale je to veľký pokrok.

Vďaka podpore dobrých ľudí sa podarilo Miška dostať do ADELI Medical Centra. Robia tam s ním zázraky a obrovské pokroky. Sám sa už dokáže udržať v sede a vo vozíku sedí bez pripútania. Lekári mu dávajú veľmi dobré prognózy, nakoľko citlivosť v nohách má, len ich treba rozbehať. A Michal na sebe maká naozaj poctivo.

„Keďže sám vychovávam päť detí, z toho tri neplnoleté, je to  pre nás veľmi ťažké. Ale verím, že môj syn bude opäť chodiť! Snažím sa mu pomáhať, ako najviac sa dá a našťastie sa stále nájdu ľudia s dobrým srdcom. Každému, kto sa Michalovi rozhodol pomôcť a ešte pomôže, vopred úprimne ĎAKUJEM.“ Otec Pavol

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Michal Ripel