Samko Jašurka

Náš vytúžený Samko bol do svojich 14 mesiacov úplne zdravé dieťatko. Už v 10. mesiaci vedel sám behať, pýtal sa na nočník, bol veľmi chápavý. V osudný júnový deň sa však všetko zmenilo. Doma nám náhle omdlel, bežali sme okamžite do nemocnice a po niekoľkých prevozoch skončil na ARO kvôli zlyhávaniu pľúc. Letecky ho previezli do Bratislavy, kde musel byť v umelom spánku dlhých 6 týždňov. Zrútil sa nám celý svet. Behom 3 dní sa z nášho slniečka úplne vytratil život a iba spinkal. Veľmi veľmi sme sa o neho báli. Jeho stav sa zhoršoval, pľúca, obličky, pečeň, žalúdok aj črevá prestávali fungovať. Pohľad na bezmocného spiaceho Samka napojeného na rôzne prístroje nám trhal srdce.

Po ďalšom napätí, čakaní a neúspešných pokusoch sa lekárom nakoniec podarilo Samka stabilizovať a úspešne extubovať.  V tomto čase som bola na konci 4. mesiaca tehotenstva so Sárkou. Lekári mi vraveli, že pobyt v nemocnici v mojom stave je riziko, ale ja som nemohla ináč. Musela som byť so Samkom. Prvé hodiny a dni po prebudení ma moje vlastné dieťa nevnímalo, ale bola som šťastná, že som ho mohla aspoň držať za ručičku. Diagnózu lekári stanovili ako aHUS, čiže Atypický hemolyticko-uremický syndróm.

Prišiel deň s veľkým D a konečne sme mohli Samka zobrať domov. Už na tretí deň po vysadení utlmujúcich látok nás Samko začal vnímať. Bol však ako novorodenec. Všetko sa musel učiť od začiatku. Samko je však usilovný žiak. Postupne sa naučil  sedieť aj štvornožkovať. Veľmi sa snaží chodiť, to sa mu však ešte nedarí. Absolvujeme s ním masáže, rehabilitácie a navštevujeme fyzioterapeutov. Absolvovali sme niekoľko pobytov v ADELI Medical Centre v Piešťanoch a ukázalo sa, že rehabilitácie Samkovi veľmi pomáhajú. Našou najväčšou túžbou je, aby sa Samko postavil na vlastné nohy, prežíval šťastné detstvo s rodinou a kamarátmi a mohol viesť plnohodnotný život. Ďakujeme za každú podporu na tejto náročnej ceste.

Mama Simona

„Cvičenie s deťmi v Samkovom veku je zložité. Treba vynaložiť veľa úsilia, aby bolo dieťa motivované. Ale sledovať aj tie najmenšie pokroky, to je ten dôvod, prečo to robíme. U Samka sú pokroky veľmi výrazné. Každý pobyt ho posúva ďalej a on objavuje stále nové možnosti. Treba byť trpezlivý, vynaložené úsilie výsledky nakoniec prinesie.“

Tibor Detony, fyzioterapeut

Ďakujeme, že svojím príspevkom meníte osudy konkrétnych ľudí a dávate im šancu na lepší život.

KAŽDÝ KROK SA POČÍTA

Samko Jašurka