Roman Méčeš

/  18. Januára 2019

Volám sa Darina Himalyová, som Romankova mama. Romanko bude mať tento rok už 6 rokov. Zatiaľ nechodí, nerozpráva, nevie sa ani sám najesť. Diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu – kvadruspasticku formu. Všetko sa začalo, keď mal Romanko 3 mesiace. Narodil sa v termíne, počas pôrodu nenastali žiadne komplikácie. Prišli sme z nemocnice domov a začali sa ťažké chvíle. V kuse plakal, nebol ako iné deti – napapané, prebalené a spinkajúce. Už sme boli  z toho unavení, lebo deň za dňom sa takto vliekol, stále to isté, iba plač.

Preto sme skúsili vyšetrenia v Košiciach na neurológii a dobre som urobili. Hospitalizovali nás a zistili Romankovi epileptické záchvaty. Nasadili mu lieky a pomaly sa jeho stav zlepšoval.  Strávili sme v nemocnici 14 dní. Po prepustení domov boli výsledky dobré. Ako mesiace ubiehali, Romanko síce rástol, ale jeho vývin nenapredoval. Nepretáčal sa, neštvornožkoval. Tiež sme si všimli, že má jednu nôžku kratšiu.

Absolvovali sme vyšetrenia na ortopédii v Košiciach, kde mu zistili, že má skrátené šľachy na nôžkach, čo hneď aj operovali. Po operácii sme začali rehabilitovať, ale veľké zmeny nenastali. Dozvedeli sme sa o ADELI Medical Centre. Chcela som ísť hneď,  páčilo sa mi to, že tam dokážu pomôcť. Čítala som príbehy rodín, ktorým v ADELI pomohli, preto som chcela aj ja skúsiť. Lenže finančne nie sme na tom dobre, tak sa príbuzní rozhodli, že nám pomôžu.

Prvý pobyt dopadol výborne, Romanko všetko dobre znášal a rehabilitácie mu veľmi pomohli.  Mal ohybnejšie a uvoľnenejšie telo, bol vnímavejší. Preto by som chcela poprosiť všetkých dobrých ľudí, aby pomohli Romankovi napredovať ďalej, lebo on je náš malý bojovník.

Ďakujem mama Darina