Samuel Kozák

Život píše rôzne príbehy a jedným z nich je i ten, ktorý pomenujem jedným slovkom – „SAMKO“. Usmiaty blonďavý chlapček so zážitkami, ktoré by určite nik nepotreboval mať zapísané vo svojej knihe života. Vo veku 3 a pol roka, kedy by sa mal spolu s rovesníkmi hrať v škôlke, učiť sa bicyklovať bez pomocných koliesok, skúmať všetko nepoznané, zahŕňať rodičov nekonečnými otázkami a zdraviť na ulici ľudí, zvieratá aj stromy, namiesto toho všetkého je doma a jeho dobrodružnými výletmi sú cesty do zdravotníckych zariadení.

Na svet prišiel o mesiac skôr než sa očakávalo dňa 18.3.2015. Slová lekára pri pôrode o tom, že sa dieťa dusí, asi nechce počuť žiadna matka. Ani jeho chlácholivé slová, že všetko bude v poriadku nemohli zabrániť strachu, ktorý sa dral na povrch. Hlávka drobného dieťatka bola fialová a aj nôžky boli neprirodzene skrútené dovnútra. Nasledovali 2 dlhé týždne v inkubátore, silná žltačka, ktorá neskončila po pár dňoch ako to zvyčajne prebieha. Takže doma ocko a súrodenci márne čakali na príchod nového člena rodiny a vyšetrenia, ktoré odhalili 2 srdcové defekty. Lieky mali ten menší zaceliť, ten väčší však bol už predpokladom neskoršej operácie.

Už skúsenosti ukázali, čo má a čo nemá zmysel. Cvičenie Vojtovou metódou spôsobovalo kolapsy, rehabilitácie boli nepostačujúce. Vďaka Červenému krížu a intenzívnemu mesačnému cvičeniu Samko začal loziť po štyroch a konečne sa odvážil k prvým krokom, keď ho niekto držal za ruky. Dni striedajú noci a s každým novým ránom prichádza ďalšia príležitosť na nové pokroky. Napriek všetkému, čím tento usmiaty chlapček prešiel, jeho modré očká žiaria. Nerozpráva ešte, môžeme si iba domyslieť, čo sa odohráva v jeho hlávke. Je však odvážny, šikovný a spolu s rodičmi bojuje zo všetkých síl.

Žiadať o pomoc nie je jednoduché. Je však reálna šanca, ktorá môže Samka posunúť vpred! Jeho rodičia čakajú iba na jeden zázrak, aby Samko sám vstal, rozbehol sa k nim, objal ich a povedal: „Mamka, ocko, ľúbim Vás!“

Vzhľadom na zachovanie transparentnosti financovania a prístupu Nadácie ADELI o darovaní 100% všetkých
finančných prostriedkov na liečbu pacientov, by sme Vás radi upozornili na poplatky, ktoré nám bude banka strhávať
z Vami darovaných financií prostredníctvom služby CardPay.
Cenník služby CardPay.

Suma sa udáva v eurách. Potvrdením údajov súhlasíte s pravidlami používania a všeobecnými zmluvnými podmienkami www.nadaciaadeli.sk.
V ďalšom kroku budete presmerovaný na zabezpečenú stránku Tatra banky, kde bezpečne vyplníte Vaše platobné údaje.
V mene pacientov ďakujeme!