Samuel Papulák

/  16. Januára 2019

Volám sa Alena Papuláková a som momentálne na materskej dovolenke. Nechcem však písať o sebe, ale o mojom manželovi Samovi. Sme spolu osem rokov a počas nášho spolužitia sa nám narodili dve dcéry Sofia a Emma. Môjmu manželovi náhodne zistili vrodenú aneuryzmu (vydutina cievy v hlave) a po dlhom zvažovaní a konzultáciami s lekármi sme sa rozhodli túto diagnózu riešiť, a to prostredníctvom chirurgického odstránenia, kvôli riziku mozgovej príhody.

Osud to však zariadil inak. Dňa 24.10.2018 v Martine Samo podstúpil endovaskulárny zákrok, pri ktorom nastali vážne komplikácie. Prišlo k vnútromozgovému krvácaniu, takže musel podstúpiť hneď ďalšiu operáciu chirurgickým zákrokom. Lekári ho museli dať do umelého spánku, ležal na oddelení ARO, dostal ešte aj zápal a nemali sme tušenia, či sa z toho môj manžel vôbec dostane a čo bude ďalej. Lekári mi oznámili ťažkú a smutnú správu, ktorá zmenila život o 360 stupňov nie len mne, ale aj celej mojej rodine. Keď lekári oznámili, že pravá časť mozgu sa poškodila a následné vytvorenie hematómu zapríčinilo ochrnutie ľavej časti tela, bola som veľmi nešťastná.

Mali sme však šťastie v nešťastí, vtedy keď zápal začal ustupovať vďaka  ATB. Po troch týždňoch bol Samo prevezený do nemocnice v Trnave, kvôli doliečenie zápalu. Keď zápal zmizol a jeho zdravotný stav sa ako tak zlepšil, mohli ho previesť do Nového Mesta nad Váhom.  Práve tu mu boli podávané rehabilitácie kvôli ťažkému zdravotnému stavu, nakoľko jeho ľavá časť tela bola a je stále ochrnutá. V nemocnici v Novom Meste nad Váhom zotrval mesiac a po prepustení nastal pre nás tvrdý boj. Nakoľko môj manžel bol a stále je nehybný na celú ľavú časť tela poslala som žiadosť do kúpeľov v Kováčovej.  Odtiaľ sme však dostali ďalšiu negatívnu správu, a to zamietnutie pacienta s touto diagnózou z kapacitných dôvodov. Momentálne je v domácej starostlivosti, kde sú mu poskytované cvičenia s fyzioterapeutom  2-krát do týždňa.  Tieto cvičenia si však tiež musíme hradiť z vlastných zdrojov a chceli by sme podstúpiť liečbu v ADELI, ktorá je pre nás finančne náročná.

Nechcem sa tu sťažovať a ľutovať, áno sú aj ťažšie zdravotné problémy iných ľudí. Žiadam možno málo, ale pre nás veľa. Manželov zdravotný stav však má ešte šancu, a to šancu na život s dvoma malými deťmi, aby sa s nimi ešte niekedy dokázal zahrať. Z môjho materského príspevku a manželovej PN-ky to však nemáme ako finančne zvládnuť.

Chcela by som Vás všetkých, ktorí čítate tento príbeh, poprosiť o akýkoľvek finančný príspevok za účelom aspoň malého zlepšenia zdravotného stavu môjho manžela, ktorý by nám zlepšil náš spoločný život. Zdravie sa síce nedá kúpiť, ale dá sa možno aspoň trochou zmeniť.

Ďakujeme z celého srdca!
manželka Alena Papuláková